Pečen kostanj kot prava poslastica jeseni

Radenci: Že drugi kostanjev popoldan DOSOR-ja

Filip Matko Ficko, petek, 16. november 2018 ob 16:36
V sončnem popoldnevu na terasi

V sončnem popoldnevu na terasi

Na terasi DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, je bilo v četrtek, 15. novembra, izredno živahno in veselo, obenem pa tudi prijetno ob uživanju pečenih kostanjev. Kajti tudi to jesen je narava še tik pred zimo, ponudila enega od simbolov tega letnega časa: domači kostanj (Castanea sativa). Prvo peko tega sladkega sadeža so DOSOR-jeve gospodinje pripravile konec oktobra, a posebno pečico za peko kostanjev je kuhar Marko Gumilar pripravil še sredi novembra. Žerjavica iz akacijevih in bukovih polen je bila kar pravšnja, da so bili kostanji hitro pripravljeni za luščenje in užitek.

Kostanj zori oktobra in novembra, njegov plod je značilne rjave barve, je brez vonja, se blešči, je okrogle ali ploščate oblike, izluščiti pa ga moramo iz bodičastega ovoja oziroma srajčke. Pod bodečo lupino najdemo od enega do tri plodove. Torej nam narava tik pred zimo ponuja kostanj, katerega hranilne snovi in aktivne sestavine krepijo krvni obtok ter pomagajo v prehodnem obdobju, ko se organizem prilagaja na čedalje hladnejše vreme.

Tudi na Slovenskem je domači kostanj (Castanea sativa) zelo razširjena kultivirana sredozemska rastlina. Po vseh večjih krajih lahko pečeni kostanj v tem letnem času, mnogokrat še v začetku zimskih dni, kupimo ob posebnih stojnicah. Nekateri tam ponujajo oplemenitene sorte kostanja, marone, ki pa so značilni za toplejše kraje. Tam prirejajo tudi posebne prireditve, na katerih predstavljajo široko paleto kostanjevih jedi. Ker je letošnja jesen bila precej vlažna, je bilo treba kostanje sproti nabrati, Marko pa je za sladkanje stanovalk in stanovalcev raje pripravil marone.



Več v Družabno