Novembrski seniorski večer z vinsko kraljico

Spomnili so se legende o svetem Martinu

Filip Matko Ficko, petek, 16. november 2018 ob 20:15
Seniorski večer z vinsko kraljico

Seniorski večer z vinsko kraljico

Tretji četrtek v mesecu novembru je bil štiri dni po godovanju svetega Martina, zavetnika dobrodelnosti, vinogradništva in domačih živali. In na vsak tretji četrtek v mesecu že osmo leto organizirajo v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, družabno prireditev »seniorski večer«. Ker še ni bilo veliko dni od Martinovanja, ko se je po slovenski deželi krstilo vinski mošt v vino, so v svojo sredo, v DOSOR-jevo kavarnico Traminček, povabili vinsko kraljico.

V uvodu družabnega, glasbeno-pevsko-plesnega večera, so se spomnili legende o svetem Martinu, ki ni bil leta 316 rojen daleč stran od današnjih Radencev, saj se je rodil v kraju Savaria (danes Szombathely - po madžarsko, Sombotel po slovensko in Sombatel po hrvaško) v takratni rimski provinci Panoniji. Tako sedaj tudi preko Slovenije poteka »Pot svetega Martina« in »stopinje sv. Martina« so označene na cerkvi sv. Martina v Domanjševcih v Prekmurju, na cerkvi sv. Martina na Pohorju ter na stavbi Etnografskega muzeja v Ljubljani. Kajti z dečkom Martinom je družina potovala v severno Italijo, tam je oče - rimski vojak sina Martina poslal v vojaško službo in ob vračanju z bojnega pohoda v Galiji (danes Francija) je severno od današnjega Pariza rimski vojščak Martin podaril polovico svojega vojaškega plašča beraču - in legenda je bila rojena. Bil je imenovan leta 371 za škofa v Toursu, se tedaj skril med gosi, ki so ga z gaganjem izdale, umrl pa leta 397 v francoskem Candesu.

O vinogradništvu ter pravem uživanju vina pa je govorila 11. vinska kraljica Radgonsko-kapelskih goric v okviru vinske dežele Podravje, 23-letna študentka dietetike (prehransko svetovanje ob različnih boleznih) Katja Klobasa iz Okoslavcev v Občini Radenci. Predstavila je svojo domačijo, kjer pridelujejo in nudijo najboljša sortna vina (chardonay, renski rizling, rumeni muškat, traminec, zeleni silvanec) ter s seboj imela traminec, letošnji letnik, polsuho odlično vino. S tem vinom so nazdravili na minuli praznik svetega Martina, kot tudi v dobro vsem stanovalkam in stanovalcem DOSOR-ja.

Za sladkanje s pecivom je tradicionalno poskrbela stanovalka Ema Matijevič, kot glasbenika in pevca pa sta za dobro voljo in ples skrbela harmonikar Stanko Ilješ (s seboj je imel kar tri diatonične harmonike) in pevec Franc Duh. Je pa pobudnica in organizatorka seniorskih večerov, prostovoljka Marija Erveš, bila izredno vesela obiska treh medicinskih sester - prostovoljk:Martine FarkašAndreje Lenartič in Katje Vaupotič. A capela je zapela prostovoljka Radmila Nešić, s pevcem Francem pa so zapele tudi nekatere stanovalke, a na plesišču so se zavrteli še vozičkarji.



Več v Družabno