V Ljutomeru, Ormožu, Radencih, Gornji Radgoni in Apačah bo odločal drugi krog

V teh občinah še bo torej zanimivo ali se bo aktualnim županom/županjam uspelo obdržati na položaju

Prlekija-on.net, ponedeljek, 19. november 2018 ob 08:12
Volitve

Volitve

Lokalne volitve so za nami, vsaj kar se tiče volitev članov občinskih/mestnih svetov in članov v svete četrtnih, krajevnih in vaških skupnosti. Če se osredotočimo na UE Ljutomer, UE Ormož in UE Gornja Radgona, smo v nekaterih občinah dobili nove/stare župane, ponekod je prišlo do menjave, v občinah Ljutomer, Ormož, Radenci, Gornja Radgona in Apače pa bo potreben drugi krog županskih volitev.

Anton Slana se vrača

Že pred volitvami je bilo vse odločeno v občinah Križevci in Razkrižje, kjer sta bila edina kandidata dosedanja župana mag. Branko Belec in Stanko Ivanušič. Do sprememb ni prišlo niti v občinah Veržej, Sveti Tomaž in Središče ob Dravi, kjer župani ostajajo Slavko Petovar, Mirko Cvetko in Jurij Borko. Do spremembe pa je prišlo v občini Sveti Jurij ob Ščavnici, kjer bo župan ponovno Anton Slana, ki je na tej funkciji bil že pred leti, razen v iztekajočem se mandatu, ko ga je za le nekaj glasov takrat premagal Miroslav Petrovič, ki se sedaj poslavlja od funkcije župana.

V Ljutomeru, Ormožu, Radencih, Gornji Radgoni in Apačah še enkrat na volišča

Župana oz. županjo pa bomo dobili v drugem krogu v občinah Ljutomer, Ormož, Radenci, Gornja Radgona in Apače, kjer v prvem krogu noben od kandidatov ni prejel potrebne večine. Za te občine je sicer že pred prvim krogom bila velika verjetnost, da bo odločal drugi krog, zaradi večjega števila kandidatov. V Ljutomeru si bosta tako v drugem krogu nasproti stala aktualna županja mag. Olga Karba (2.224 41,45 %) in Dejan Karba (1.349 25,14 %), v Ormožu aktualni župan Alojz Sok (1.724 29,17 %) in Danijel Vrbnjak (1.341 22,69 %), v Radencih Roman Leljak (739 27,33 %) in Emil Šmid (508 18,79 %), v Gornji Radgoni aktualni župan Stanko (Stanislav) Rojko (1.655 43,14 %) in Dušan Zagorc (753 19,63 %), v Apačah pa dr. Andrej Steyer (676 32,99 %) in Zvonko Bevk (553 26,99 %).

V teh občinah še bo torej zanimivo ali se bo aktualnim županom/županjam uspelo obdržati na položaju. Statistika iz prejšnjih let sicer pravi, da imajo izzivalci nekoliko več možnosti. V Radencih in Apačah pa bodo v vsakem primeru dobili novega župana, saj dosedanja nista več kandidirala. Drugi krog volitev je predviden za 2. december.

Vsi podatki so neuradni.



Več v Politika