Sobotni pevski popoldan s klapo Solaris

Dalmatinci so DOSOR-jevcem že »zlezli pod kožo«

Filip Matko Ficko, ponedeljek, 19. november 2018 ob 20:57
Pevski popoldan s klapo Solaris

Pevski popoldan s klapo Solaris

V predprostoru domske knjižnice DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, je v soboto, 17. novembra, ob 15. uri nastopila dalmatinska klapa Solaris iz Šibenika, ki je v tem domu starejših nastopila že večkrat in bi lahko zapisali, da je DOSOR-jevcem že »zlezla pod kožo«. In svojo pozornost do DOSOR-ja oziroma njenih stanovalk in stanovalcev so pevci izkazali s svojo prvo pesmijo, ki so jo namenili stanovalki Emi Matijevič, ki njihove nastopa občasno tudi donira.

Imenovana klapa Solaris obstoja že preko 35 let, a četverica pevcev v tej sestavi poje že osmo leto. V svojem spominskem zvezku imajo zapisano, da so leta 2012 so na festivalu dalmatinskih pesmi v Trogiru prejeli nagrado občinstva za izvedeno pesem »Za suvo težačko grlo«, za seboj pa imajo tudi že posneto zgoščenko, katero so naslovili »Dalmatinska uspomena«. Klapska pesem je tradicionalna oblika vokalne glasbe, ki izvira iz otoških in primorskih regij ob Jadranskem morju, izvajajo pa jo na podeželju, a tudi v mestih.

Ob tokratnem osmem gostovanju v DOSOR-ju (prvič so gostovali v DOSOR-ju marca 2014 !) so nastopili Brane Lasan (basist, sin basista in vodje skupine Damirja Lasana), Bruno Bedrica (baritonist), Alen Skoroza (prvi tenor) in Hrvoje Sikič (drugi tenor) ter številnemu občinstvu, med katerimi je bilo precej zunanjih obiskovalcev, pripravili nepozabno uro dalmatinskih napevov. Ob tem so jih s petjem spremljali tudi poslušalci, ki skoraj bolje poznajo besedila dalmatinskih pesmi kot svojih iz Prlekije in Prekmurja. Njihov nastop je v imenu DOSOR-ja pozdravila Lidija Vitez, pevci klape Solaris pa so se s Slakovo pesmijo »V dolini tihi« v slovenščini izredno prikupili občinstvu, ki je z njimi pelo ter ploskalo.



Več v Družabno