Ugotovili so, da je »Vinski letnik 2014« odličen

V Benediktu so pripravili zanimivo 16. »Martinovo pokušino«, kjer je vse bilo brezplačno

Prlekija-on.net, torek, 20. november 2018 ob 22:14
Martinova pokušina v Benediktu

Martinova pokušina v Benediktu

V organizaciji Turistično-vinogradniškega društva Benedikt ter tamkajšnje občine, je na parkirišču Penziona Petelin v središču kraja, minulo soboto potekalo tradicionalno, 16. "Pomartinovanje", na katerem se je zbralo nekoliko manj občanov, kot so jih pričakovali. Žal nekateri tudi ko je vse brezplačno ne pridejo zraven, morebiti pa je lepo vreme mnoge krajane popeljalo kam v naravo. Kljub temu je bilo prijetno in veselo na platoju in parkirišču pri »Petelinovi kleti« v središču Benedikta, kjer so obiskovalci lahko poskusili kaj so letos pridelali domači vinogradniki, ki jih je v društvu včlanjenih nad 70. Bilo je veselo in prijetno, posebej pa preseneča, da so vinogradniki in nekateri drugi domačini svoje pridelke in druge dobrote vsem obiskovalcem ponudili kar zastonj. To pa je ponovno potrdilo kako enotni so občani Benedikta, ko gre za sodelovanje in sožitje na vseh področjih življenja in delovanja.

In tudi zaradi tega je odhajajoči župan Milan Gumzar, ki se je ves čas moral ukvarjati z gosti, toda nikakor ni pozabil pozdraviti tudi slehernega občana, bil upravičeno ponosen. Prisotne je sicer pozdravil predsednik Društva vinogradnikov Benedikt Marjan Farasin, ki je povedal, kako so se že ob ustanovitvi društva pred šestnajstimi leti dogovorili, da bodo vsako leto tradicionalno pripravljali svoje martinovanje prvi vikend po sv. Martinu. "Večina vinogradnikov zraven prinese svoje pridelke, s čimem tudi prvič skupno poskusimo kaj je kdo pridelal v minulem letniku. Ob tem pa poskrbimo tudi za kaj pod zob, in ljudje so veseli in zadovoljni", pravi Farasin, ki je razložil, da je pred dnevi godoval Sv. Martin, zavetnik vina in vinarjev, ki prihaja iz Panonije in njegov god, 11. november, že od nekdaj velja za dan, ko mošt mlado vino postane in dan, ki počasi naznanja konec dela na poljih.

"Mi smo se zbrali na to prekrasno, sončno in malce vetrovno soboto v čudovitem ambientu, že na 16. pokušini mladega vina pridnih benediških vinogradniških rok. Naj omenim da število tri, število benediških vinskih trt, starega Klintona, potomke najstarejše trte iz Lenta poimenovane Čolnikova trta in Radgonske ranine ni naključje, saj imamo tri božje osebe in družimo se pri Sv. Treh Kraljih", je med drugim dodal predsednik Farasin, ki je gostom, med drugim ponudil tudi "trojček", vino sestavljeno iz treh omenjenih sort, ki rastejo na hribčku nad Benediktom, tik ob rojstni hiši domoljuba Dominika Čolnika.

Na prijetnem srečanju, kjer so obiskovalci ugotovili, da so benediški vinogradniki v letu 2018 pridelali odlično kapljico, so za zabavo poskrbeli člani ansambla "Vinska trta". Predsednik društva Marjan Farasin je bil še posebej ponosen, da so prisotni lahko poskusili odlična mlada vina domačih vinogradnikov, z območja Osrednjih Slovenskih goric, kot so: Laški rizling, Chardonnay, Pinot, Rumeni muškat, traminec ipd. "Kvaliteta trgatev je bila ena izmed boljših v zadnjih stotih letih, tako po kakovosti kot po kvantiteti. K temu so pripomogli tudi klimatske spremembe v zadnjih letih, saj se je trgatev iz običajnih dni v oktobru, preselilo v september, seveda pa so tukaj tudi vedno bolj izobraženi vinogradniki, ki svoje delo opravljajo kot je to potrebno. Vsi so skozi celo leto v vinogradu in nato v kleti, pridni in marljivi z veliko znanja", je dejal Farasin, ki je pohvalil tudi žene in partnerke vinogradnikov, ki jim vedno več pomagajo v vinogradih in kleteh. Izrazil je tudi zadovoljstvo, da društvo skoraj vsako leto pridobi nekaj koristnega za vse, saj imajo poleg omenjenega "trojčka", tudi najeto klet, vinograd, prireditveni prostor, pred kratkim pa so uredili tudi "Ludvikove brajde" v spomin na svojega dolgoletnega člana Ludvika Šijanca. Posebej se je zahvalil dosedanjem županu Milanu Gumzarju, ki je vinogradnikom ves čas stal ob strani, sedaj se je odločil za upokojitev. Ob tem je edinega župana, ki ga je Benedikt doslej imel, pozval da se jim pridruži tudi v bodoče...



Več v Družabno