Zadnja leta vedno več medvrstniškega nasilja

V Murski Soboti je pred kratkim prišlo do spora med dvema skupinama mladoletnikov, kjer sta dve osebi bili zabodeni z nožem

Prlekija-on.net, petek, 23. november 2018 ob 13:58
Policija

Policija

V ponedeljek, 12. novembra, je v mestu Murska Sobota prišlo do spora med večjo skupino oseb. Med nekaj udeleženci naj bi prišlo do fizičnega obračuna, dve osebi pa naj bi bili poškodovani. Policisti in kriminalisti so med zbiranjem obvestil in ogledom kraja kaznivega dejanja ugotovili, da je do spora prišlo med dvema skupinama mladoletnikov. Dve osebi sta bili zabodeni z nožem in sta iskali zdravniško pomoč v Splošni bolnišnici Murska Sobota. Po do sedaj zbranih obvestilih sta zadobili lahko telesno poškodbo.

Policisti še vedno zbirajo obvestila z namenom, da se razjasnijo vse okoliščine storitve kaznivega dejanja. Podrobnejše informacije bodo posredovane javnosti po zaključku preiskave.

Preventivni nasveti glede medvrstniškega nasilja

Pomurski policisti v zvezi primera problematike nasilja nad vrstniki, ki se je zgodil v Murski Soboti ugotavljajo, da gre za različne oblike namernih agresivnih ravnanj, ki jih vrstnik ali skupina vrstnikov izvaja nad posameznim otrokom oziroma mladostnikom. Gre za resen problem, ki je lahko in mora biti ustavljen.

Nasilje med vrstniki je lahko psihično, fizično ali kombinacija obojega. Prav tako medvrstniško nasilje ni omejeno na določen kraj, pojavi se lahko povsod. Razlogi in vzroki za nastanek nasilja so pogosto netoleranca do drugačnosti, koristoljubje in želja po lastni uveljavitvi. Zadnja leta je čedalje več slišati o različnih pojavnih oblikah medvrstniškega nasilja, ki naj bi se vsakodnevno pojavljalo na območju R Slovenije. Ugotavljajo, da si žrtev pogosto ne upa prijaviti dejanja, zato težko govorijo o natančni številki. Zavedajo pa se, da je neprijavljenih primerov veliko več. Zato želijo spodbuditi otroke in mladostnike, da se o nasilju zaupajo svojim staršem, učiteljem, vzgojiteljem, trenerjem, prijateljem ali kateri koli drugi osebi, ki jim lahko pomaga.

Starše, učitelje, vzgojitelje in druge, ki jim je zaupano varstvo otroka in mladostnika, pozivajo, naj bodo pozorni na prve znake in naj otroku oz. mladostniku prisluhnejo, nasilje pa prijavijo policiji oz. drugim pristojnim institucijam. Obravnava medvrstniškega nasilja zahteva od vseh vpletenih inštitucij največjo mero profesionalizma in posluha, saj se otroci, ki so izpostavljeni nasilju, pogosto počutijo same in nemočne, zato moramo biti mi njihov glas.

Ko govorimo o nasilnih ravnanjih, govorimo o nespoštovanju temeljnih vrednot v družbi in kršitvi vrednostnih sistemov. Vzgoja otrok in mladostnikov za pozitivne vrednote, skupaj z zagotavljanjem njihove pravice do varnega odraščanja, mora postati najpomembnejše vodilo družbe in zanj si moramo prizadevati vsi: starši, vzgojitelji, učitelji, trenerji, državne institucije, nevladne organizacije, mediji itd. Vsi se moramo zavedati odgovornosti vlog, ki jih imamo, predvsem pa moramo vsako ravnanje, ki je za posameznika nesprejemljivo, žaljivo, mu daje občutek ponižanosti ali ogroženosti, obsoditi kot nekaj, kar je v družbi nesprejemljivo, in ga kot takšnega tudi sankcionirati.

V kolikor postanete žrtev, kakšnega dogodka pokličete na tel. št. 113 ali anonimno številko policije 080 1200. Več najdete tukaj.

Minuli ponedeljek sta PU Murska Sobota in Center za socialno delo Pomurje pripravila tudi Strokovni posvet z naslovom Multidisciplinarni pristop k prepoznavi in obravnavi nasilja v družini, kot potreba po usklajenem delovanju vseh institucij v Pomurju. Namen strokovnega posveta je skupno delo vseh institucij s poudarkom na medinstitucionalnem sodelovanju.



Več v Črna kronika