Jurjevški folklorniki z gosti zbrani »Pod javorjem«

Hudomušno ljubezensko zgodbo o Micki od Jürja in Frančku iz Razkrižja so domiselno dopolnili plesni spleti domače folklorne skupine

Prlekija-on.net, torek, 27. november 2018 ob 11:45
Jesenska prireditev Pod javorjem

Jesenska prireditev Pod javorjem

Dolgi jesenski večer prinašajo pester nabor dogodkov v Kulturno-upravnem središču pri Sv. Juriju ob Ščavnici. Enega od teh sta napolnila ples in glasba, ki so ju povezali folklorniki Folklornega društva (FD) Sv. Jurij ob Ščavnici z gosti od blizu in daleč.

Člani FD Sv. Jurij ob Ščavnici se tedensko družijo na vajah, katerih rezultat so plesni spleti, s katerimi dosegajo državno raven na folklornem področju. Svoj trud tradicionalno kronajo jeseni s celovečerno prireditvijo, s katero se predstavijo širši publiki. 

Letošnja prireditev, njena scenaristka in režiserka je bila predsednica Klavdija Furšt, je potekala »Pod javorjem«. Naslov ni bil izbran naključno, ampak je sovpadal z eno od odpetih ljudskih pesmi, Javor se ziblje. Hudomušno ljubezensko zgodbo o Micki od Jürja in Frančku iz Razkrižja so domiselno dopolnili plesni spleti domače folklorne skupine. Sašo Ropoša, umetniški vodja in avtor spleta, je razgibane in privlačne plesne kreacije povezal v Plesno poigravanje in Razkriški splet.

Na odru Kocbekove dvorane so zaplesali še člani folklorne skupine KPD Kovač Lija iz Vuhreda. Tudi njihov splet je zaokrožila zgodba o navihanem hlapcu, ki si želi več mošta, da bi lažje delal. Dogajanje so popestrili člani glasbene skupine Bos.si, glasbenega društva Malo polek, malo mimo. S spevnimi skladbami in nežnimi melodijami so navdušili zbrane.

Večer se je zaključil s podelitvijo zahval nastopajočim in prijetnim druženjem v preddverju KUS Sv. Jurij ob Ščavnici. Člani domačega FD so bili zadovoljni z obiskom in odzivom publike, ki si želi še več tovrstnih prireditev.

Zapisala Katja Peršak Hajdinjak
Fotografije Franc Štuhec



Več v Kultura in izobraževanje