Stanovanje v bloku ali nizko-energijska hiša z razgledom?

Dan odprtih vrat v naselju nizko-energijskih hiš Mestni breg v Ljutomeru

Prlekija-on.net, sreda, 29. september 2010 ob 22:42
Projekt Mestni breg

Projekt Mestni breg

Podjetje IZO gradnje iz Ljutomera je v soboto, 25.9.2010 pripravilo dan odprtih vrat v naselju nizko-energijskih hiš na Mestnem bregu v Ljutomeru. Obiskovalci so si lahko ogledali enodružinske hiše moderne arhitekture, ki so ji kot vodilo služili funkcionalnost, udobje in kanček prestiža. Rezultat je hiša v dveh bivalnih nivojih in velika terasa s pogledom na mesto Ljutomer.

V prvi  kletni etaži se nahaja spalni del s sanitarno enoto ter spodnja terasa za sprostitev v senci. Pritlična etaža je namenjena bivalnemu delu in združuje kuhinjo, jedilnico, dnevni prostor, sobo za tehniko, kopalnico in wc. Ta del ima balkon s pogledom na mesto Ljutomer in prleško pokrajino. Najvišji del v zgornjem nadstropju pa je namenjen sprostitvi in zabavi. Sestavljajo ga manjša delovna soba ali soba za goste, stopnišče in velika terasa (50m2), ki nudi enega najlepših pogledov na mesto Ljutomer.

Hiše so postavljene na nasutje iz penjenega stekla MISAPOR. Penjeno steklo je idealen izolacijski in hidro izolacijski material. S tem objekti nimajo neposrednega stika z zemljo in je prekinjen kapilarni dvig vlage. Debelina nasutja penjenega stekla je 40 cm, kar predstavlja izolativno vrednost U=0,21 W/m2 K.

Objekti so zasnovani kot zidani iz lahkih elementov iz Neoporja s sistemom povezovanja prečnih in vzdolžnih zidov po detajlih proizvajalca z izvedbo vertikalnih vezi. Elementi debeline 40 cm so izdelani iz Neoporja - ekstrudiranega polistirena z dodatkom grafita, ki ima v sredini odprtino za zapolnjevanje z betonom. 

Največ vprašanj so imeli obiskovalci glede cene objektov.  Nepremičninska posrednica je poudarila, da so cene le malo višje od cen stanovanj, ki se ta trenutek prodajajo v Ljutomeru.

Vsi, ki so tokratni dogodek zamudili, bodo imeli še eno priložnost, 6. oktobra med 12. in 17. uro, ko bodo hiše ponovno na ogled.

PR članek


Več v Gospodarstvo