Cimbalist Andi Sobočan predstavil slovenski učbenik za igranje na cimbale

Andi Sobočan poučuje že 21 let, zadnjih deset let na edini slovenski glasbeni šoli v Beltincih, kjer se je mogoče naučiti igranja na cimbale

Prlekija-on.net, sobota, 1. december 2018 ob 11:40
Predstavitev učbenika za cimbale

Predstavitev učbenika za cimbale

Prav gotovo so cimbale zaščitni znak prekmurske ljudske glasbe. Mednje sodi tudi cimbalist Andi Sobočan, ki se je igranja na cimbale učil pred mnogimi leti pri znanem mojstru Mišku Baranji, kateri ga je učil iz madžarskih učbenikov, saj ga je učil po raznih učbenikih in notah, tujega izvora. Sedaj po nekaj letih se je Andi Sobočan odločil ter zbral, uredil in izdal slovenski učbenik za igranje na cimbale.

Predstavitev slovenskega učbenika je cimbalist Andi Sobočan imel v gradu v Beltincih. Nekoč pred leti so se tisti, ki so se hoteli učiti igranja na cimbale so se morali iti učit na Madžarsko ali h kakšnim ljudskim godcem. Za slovenski učbenik za cimbale se je odločil predvsem iz razloga, da so vse melodije, katere je igral na cimbale tuje, nič pa ni bilo domačega slovenskega. Slovenski učbenik je izšel v nakladi 100 izvodov, pri čemer je pričakovati, da se bo več mladih odločalo za igranje na cimbale, kajti v zadnjih 20 letih so cimbale dobile svoj pomen in veljavo pri igranju prekmurske ljudske glasbe. Andi namreč mlade uči igranja na cimbale v domačem prekmurskem jeziku.

Sicer pa kot pravi mojster igranja na cimbale, gre za instrument, ki ga je vzel za svojega in brez njega ne more. Pravi, da cimbale tehtajo okrog 100 kilogramov in imajo 137 strun. Njegov zvok in melodika so prava paša za ušesa in primerna za kakšen prekmurski ples, kot je sotiš, šamarjanka, šadri - šadra... Andi Sobočan je v 20 letih naučil veliko mladih igranja na cimbale, med njimi je Dani Kolarič, ki je sicer eden najuspešnejših učencev Andija Sobočana, ki poučuje že 21 let, zadnjih deset let pa na edini slovenski glasbeni šoli v Beltincih, kjer se je mogoče naučiti igranja na cimbale.

Igranje na cimbale je zelo lepo, tačas se učenja na cimbale uči šest učencev, ki se v začetku učijo igranja na note s pomočjo dveh palic. Kot mlad fant je bil Andi zelo navdušen nad zvokom cimbal, kajti gre za melanholični zvok, kot je recimo prekmurska pokrajina, saj je potrebno prekmursko ljudsko glasbo spoštovati, negovati, ohranjati in prenašati na mladi rod, tudi s pomočjo cimbal. Na predstavitvi učbenika so zaplesali ob taktih cimbalista Andija Sobočana člani starejše folklorne skupine KUD Beltinci.

Jože Žerdin



Več v Kultura in izobraževanje