Veliki Miklavžev sejem ob godu sv. Nikolaja

Na Miklavžev god, ko goduje sveti Miklavž se je mesto Murska Sobota prelevilo v »Mikloševo senje«

Prlekija-on.net, četrtek, 6. december 2018 ob 14:13
Mikloševo senje v Murski Soboti

Mikloševo senje v Murski Soboti

Mestna občina Murska Sobota je ponosna, da je katoliška cerkev v Murski Soboti posvečena zavetniku mesta sv. Nikolaju. Na Miklavžev god, ko goduje sveti Miklavž se je mesto Murska Sobota v četrtek, 6. decembra, prelevilo v »Mikloševo senje«, oziroma Miklavžev sejem, kajti v središču mesta je bilo cel dan živahno. Organizatorji letošnjega Miklavževega sejma so bili Komunala Murska Sobota, mestna občina Murska Sobota in Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota.

Miklavžev sejem v mestu Murska Sobota je bil namenjen vsem, ki imajo radi svetnika sv. Miklavža, ki je velik dobrotnik, predvsem pa rad obdaruje otroke. Sicer pa letošnji Miklavžev sejem ni minil brez sv. Miklavža, ki je s svojim spremstvom, angelčki in parklji prišel na sejem in se sprehodil med stojnicami. Najmlajše je ob tej priložnosti tudi obdaril s sladkarijami. Kljub zimskemu turobnemu dnevu je bil sejem zelo živahen, kajti vsak je na sejmu lahko našel kaj zase, se srečal s prijatelji in znanci. Torej je imel sejem tudi dobro plat in sicer druženja ljudi.

V središču mesta Murska Sobota se je na stojnicah predstavilo 380 kramarjev, 60 rokodelcev, 18 gostincev. Na sejmu so poleg Lions kluba Murska Sobota, bili še lovci Lovske družine Bakovci - Lipovci, številna društva in posamezniki, ki so ponujali najrazličnejše izdelke, med njimi je bilo tudi veliko gostinske ponudbe, predvsem langaš, domače klobase in kuhano vino iz bližnjih vinogradov. Svoj kotiček pa so imeli tudi rokodelci, ki so med drugim ponujali različne rokodelske izdelke in sicer medičarske izdelke, kvačkane izdelke, izdelke iz lesa, šibja, lončene izdelke, sire, mesne izdelke, metle, naravna mila, sadike vinske trte, sadnega drevja, jagodičevja, izdelke iz odpadnega materiala. Velika ponudba pa je bila tudi s strani prodajalcev, ki so ponujali najrazličnejše suho sadje, predvsem iz južnih koncev Dalmacije.

Na stojnicah so se predstavili ponudniki iz Pomurja in ostalih koncev Slovenije, prišli pa so tudi iz tujine iz sosednjih držav Avstrije, Madžarske in Hrvaške. Za dobro voljo in razpoloženje je skozi cel dan igral pihalni orkester Murska Sobota. Obiskovalci so torej na Miklavževem sejmu podoživeli lep adventni čas.

Jože Žerdin



Več v Družabno