Božična Prlekija ponovno vabi

Letos Božična Prlekija povezuje Razstavo jaslic v Veržeju, Božično vas Banovci, Božično noč na Razkrižju in Razstavo medenih hišk v Čebelarskem muzeju Tigeli

Prlekija-on.net, petek, 7. december 2018 ob 13:01
Razstava jaslic v Veržeju

Razstava jaslic v Veržeju

Božična Prlekija tudi letos uspešno povezuje Razstavo jaslic v Veržeju, pod okriljem Zavoda Marianum Veržej, Božično vas Banovci, ki jo skupaj pripravljajo društva in vaščani Banovec, Terme Banovci in Občina Veržej ter Božično noč na Razkrižju Turistično narodopisnega društva Razkrižje. Letos se v projekt pridružuje še Razstava medenih hišk v Čebelarskem muzeju Tigeli.

Razstava slovenskih jaslic, otroških jaslic in jaslic iz krep papirja

V času družinskih praznikov je v Rokodelskem centru Veržej še posebej praznično. Letošnjo, 11. Razstava slovenskih jaslic, na poseben način bogatijo jaslice iz krep papirja, ustvarjalke Ane Jaušovec. Za popolno podobo božične noči poskrbijo še ostali jasličarji in rokodelci s celotne Slovenije ter otroci osnovnih in srednjih šol ter vrtcev, ki sodelujejo na natečaju, ki ga vsako leto razpišejo.

Če Božična vas Banovci zasije v vsej svoji lepoti ob prvem mraku, pa boste v Rokodelskem centru DUO Veržej vse natančno izdelane figure, tisoče ur vloženega dela jasličarjev in ustvarjalcev, najlažje občudovali pri dnevni svetlobi. Že 11. razstava slovenskih jaslic, ki na ogled postavi tudi jaslice otrok iz okoliških vrtec, osnovnih in srednjih šol, je letos v središče postavila jaslice izdelane iz (krep) papirja. Vsako leto lahko občudujemo jaslice iz različnih (naravnih) materialov, ki vedno znova presunejo in odprejo srca obiskovalcev. Če k temu dodamo še prodajno-razstavno galerijo pomurskih rokodelcev, ki je vedno bogato založena s pristnimi rokodelskimi izdelki, boste poleg obiska razstave jaslic lahko kupili tudi unikatna darilca za vaše najdražje.

Razstava slovenskih jaslic, otroških jaslic in jaslic iz krep papirja obsega 20 jaslic iz krep papirja, 31 jaslic slovenskih rokodelcev / jasličarjev ter 14 jaslic šolskih skupin in jaslic nastalih na natečaju. Skupno torej 65 jaslic.

Razstavo si lahko ogledate od 7. 12. 2018 do 2. 2. 2019 ob delavnikih od 9.00 do 15.00 ure, sobota od 9.00 do 12.00 ure, ob nedeljah in praznikih za skupine po dogovoru. 23., 25., 26., 30. 12. 2018, 1. in 2. 1. 2019 - vsak dan od 13.00 do 17.00 ure.

Razstavo so uradno odprli s kulturnim programom, nagovori in blagoslovom v petek, 7. decembra.

Božična vas v Banovcih

Božična vas Banovci bo znova ponudila številne jaslice na dvoriščih krajanov. Prav ta čar »dvorišča« daje domačnost božične vasi. Domačini s prijazno besedo, ponosom in svojo ustvarjalnostjo prepričajo še tako zahtevnega obiskovalca, da skozi podobe jaslic tudi sam postane del božične noči. Tako nevsiljivo in preprosto. Brez nepotrebne dodatne dekoracije, le z ustvarjeno pritajeno svetlobo, usmerjeno v središče dogajanja, v jaslice. Če k temu dodamo še številne dogodke, ki se bodo odvili v času božične vasi in topel sprejem domačinov ob vaškem gasilskem domu, se boste hitro počutili kot eden izmed njih. Ob obisku božičnih tržnic v Termah Banovci in na sejmu na vasi boste zagotovo našli izvirno božično darilo za svoje najdražje, se okrepčali s toplim napitkom in se posladkali s hišno sladico. Prisluhnili boste božičnemu koncertu ter ob pogledu na prasketajoč ogenj v kaminu pozabili na vsakdanje skrbi, nato pa se ogreli v prijetni termalni vodi in občutili skrivnosti v prleškem svetu savn.

Božična vas v naselju Banovci je na ogled od 14. 12. 2018 do 6. 1. 2019.

Slavnostni prižig luči in otvoritev jaslic bo v soboto, 14. 12. 2018 ob 18.00. uri. 
• 15. 12. 2018 ob 15. uri Božični sejem na vasi
• 26. 12. 2018 ob 18. uri Božični koncert pri gasilskem domu

Dogajanje v Termah Banovci
• 21. 12. 2018 ob 15. uri Božični bazar pred hotelom Term Banovci
• 22. 12. 2018 ob 15. uri Božični bazar s koncertom božičnih pesmi 
• 23. 12. 2018 ob 13. uri Božični bazar pred hotelom Term Banovci 
• 25. 12. 2018 ob 15. uri Božični bazar z otroško gledališka predstava in obisk Božička
• 26. 12. 2018 ob 15. uri Božični bazar pred hotelom Term Banovci

Letošnja novost je Božični pohod

Božični pohod - izpred Term Banovci bo krenil 23. 12. 2018 ob 14.00 uri. Podali se bomo do razstave jaslic v Rokodelskem centru DUO Veržej, nadaljevali do razstave medenih hišk v Čebelarskem muzeju in si ogledali Božično vas Banovci še v temi.

Božična noč 2018 na Razkrižju

Božična noč, v organizaciji Turistično narodopisnega društva Razkrižje, se uprizarja 21. sezono zapored. Izvedba predstave predstavlja tehnično zelo zahteven projekt, ki je umeščen v čudovito naravno okolje ob Ivanovem izviru. Poleg ustrezne scenske postavitve, ki se po terenu strmo dviga, je poskrbljeno za ustrezno kostumografijo igralcev, osvetljavo in ozvočenje.

Vsi glavni igralci v predstavi pokažejo vse svoje igralske in pevske sposobnosti. V predstavi sodeluje tudi pevski zbor Župnije Razkrižje in učenci Osnovne šole Janeza Kuharja Razkrižje. Predstava traja eno uro in poteka zelo dinamično. V šestih slikah se predstavijo prizori po svetopisemskem izročilu Kristusovega rojstva, kateremu ustvarjalci sledimo z veliko natančnostjo: Angel Gabriel obišče Marijo, Marija obišče sorodnico Elizabeto, Potovanje Jožefa in Marije v Betlehem, Iskanje prenočišča, Namestitev v štalici ter Rojstvo in prihod Svetih treh kraljev.

Z namenom, da bi vam polepšali praznične dni, vas vljudno vabijo na ogled predstave Božična noč. Za ogled predstave ne zaračunavajo vstopnine, veseli pa bodo vsakršnega prostovoljnega prispevka.

Božična noč pri Ivanovem izviru na Razkrižju bo uprizorjena:
- na sveti večer, v ponedeljek, 24. 12. 2018 ob 19. uri (takoj po predstavi polnočnica v bližnji romarski cerkvi Sv. Janeza Nepomuka),
- v soboto, 5. 1. 2019 ob 18. uri.

Razstava medenih hišk

Letos se prvič Božični Prlekiji pridružuje razstava medenih hišk v Čebelarskem muzeju Tigeli. Sladko dišeče skrivnosti boste lahko odkrivali v majhnem podeželskem muzeju, kjer vas bodo v zimsko-božični idili pozdravili vedno nasmejani domači. Ponudili vam bodo sladkih dobrot in kozarec zdravja v obliki medu.

2. Razstava Medenih hišk v Čebelarstvu Tigeli - Čebelarski muzej od 10. 12. 2018 do 6. 1. 2019

- vsak dan od ponedeljka do sobote od 12.00 do 17.00 ure
- ob nedeljah in praznikih po predhodnem dogovoru

24. in 25. 12. 2018 - zaprto
31. 12. 2018 in 1. 1. 2019 - zaprto

Božična Prlekija predstavlja alternativo bleščečim prestolnicam, morju utripajočih se luči in generičnih darilc. Ponuja bistvo božiča, skrito v pritajeno svetlobo, domačnost in ustvarjalnost. Ob tem pa tudi priložnost, da darila za svoje najdražje kupite pri lokalnih ponudnikih.

Foto: Sara Vinkovič



Več v Kultura in izobraževanje