Mladoletnika iz območja Ljutomera oz. Gornje Radgone poskušala unovčiti ponarejen bankovec za 100 evrov

Na podlagi odredbe sodišča je bila v minulem tednu opravljena hišna preiskava na domu osumljenega. Zaseženih je bilo 16 bankovcev za 100 evrov, za katere se utemeljeno sumi, da gre za ponaredke.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 17. december 2018 ob 10:58
Denar

Denar

Policisti PP Gornja Radgona obravnavajo sum storitve kaznivega dejanja Ponarejanja denarja po I. odstavku 243. členu KZ-1. 25. 11. 2018 so bili policist PP Gornja Radgona obveščeni, da sta neznana storilca v enem izmed gostinskih lokalov na območju Radencev poskušala unovčiti ponarejen bankovec za 100 evrov. Ko je osebje lokala posumilo, da gre za ponaredek sta osumljenka in njen prijatelj bankovec vzela nazaj in zapitek poravnala z drugim bankovcem.

Policisti so pri zbiranju obvestil ugotovili, da sta kaznivega dejanja utemeljeno osumljena 16-letnica iz območja Gornje Radgone in 16-letnik iz območja Ljutomera. Na podlagi odredbe sodišča je bila v minulem tednu opravljena hišna preiskava na domu osumljenega. Zaseženih je bilo 16 bankovcev za 100 evrov, za katere se utemeljeno sumi, da gre za ponaredke. Zoper oba osumljena bo na pristojno državno tožilstvo podana kazenska ovadba za kaznivo dejanje Ponarejanje denarja.

Previdno ob bližajočih se praznikih

Glede na dolgoletne izkušnje in bližajoče se praznike policisti Policijske uprave Murska Sobota pričakujejo porast kaznivih dejanj s področja ponarejanja denarja. V tej zvezi podajajo nekaj osnovnih informacij in napotkov v primeru, da sami postanete žrtve storilcev tovrstnih dejanj. Za unovčitelje je značilno, da na določenem območju opravijo nekaj unovčitev, za tem pa se umaknejo oz. prestavijo na drugo področje. Preden se odločijo za unovčevanje ponarejenega denarja, si ogledajo objekt, lokal, nadzorni sistem, delo zaposlenih in njihov način preverjanja bankovcev. Znano je, da opravijo nakup cenejšega blaga, katerega plačajo z večjim bankovcem, saj jim je interes, da si pridobijo čim večjo protipravno premoženjsko korist.

Med drugim za unovčitve izkoriščajo javne prireditve, saj glede na veliko število obiskovalcev, slabši delovni pogoji (tema, brez naprav za preverjanje pristnosti, kader) denar veliko lažje spravijo v obtok. Gre za storilce, ki običajno s svojim izgledom in obnašanjem ne izstopajo od večine strank in tako ne vzbujajo pozornosti zaposlenih.

Največkrat ponarejeni bankovci za 20, 50 in 100 eur

Unovčitelji so tako tujci kot domači, je pa znano dejstvo, da večino unovčitev na območju Pomurja izvršijo tujci. Večina oseb sploh ne ve, da je za plačilo izročila ponarejen bankovec. Največ se ponarejajo bankovci apoenske vrednosti, ki so najpogosteje v obtoku, to so bankovci za 20, 50 in 100 eur. Redkokdaj se pojavijo ponarejeni kovanci, saj je strošek proizvodnje in njihova nizka vrednost za storilce nezanimiva.

Trgovcem in vsem ostalim svetujejo, da pri svojem delu uporabljajo različne detektorje oz. elektronske naprave, pisala, UV svetlobna telesa, magnet ali običajni pogled z očesom. Več informacij je dostopnih preko spletne strani Evropske centralne banke.

V primeru, da posumite v pristnost bankovca, tega ne vračajte unovčitelju, temveč obvestite policijo na tel. št. 113.Več v Črna kronika