DOSOR-jeva skrinja uspešno deluje že šest let

Izmenjavanje dobrin v korist zaposlenih in morda še koga

Filip Matko Ficko, petek, 4. januar 2019 ob 07:58
DOSOR-jeva skrinja v kletnih prostorih doma

DOSOR-jeva skrinja v kletnih prostorih doma

Na spletnih straneh »Prlekije« smo konec lanskega novembra lahko prebrali o uspeli izmenjevalnici oblačil v Gornji Radgoni, ki jo je pripravila tamkajšnja Iniciativa za zelene ideje Rastišče. Mi pa lahko k temu dodamo, da tovrstno izmenjavanje dobrin, ne le oblačil, poteka v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, že polnih šest let in letos se nadaljuje v sedmo leto.

Že leta 2013 so izmenjavo različnih predmetov (oblačila, obutev, pokrivala, igrače, dekorativni predmeti, knjige...) organizirali dvakrat v letu in sicer so izmenjevalnico pripravili v učilnici doma v četrtem nadstropju. To obliko brezplačne menjave marsičesa so uspešno ponovili še v letu 2014 in 2015. Nato pa so se odločili za stalno obliko izmenjave stvari, ki so še uporabne, a jih nekdo več ne potrebuje, drugemu pa bi še kako koristile. V kletnih prostorih doma, tik garderob, kjer se pred nastopom službe ali po njej obvezno »obrne« vsak izmed zaposlenih, so uredili prostor, ki so ga poimenovali »DOSOR-jeva skrinja«. Lansko leto so bile po vsem domu opravljene številne prenove in le-te je bila deležna tudi zamenjevalnica. Povsem na novo so se uredile police in obešalniki, pa še ogledalo je na voljo, da se lahko posameznik oziroma posameznica v njem ogleda ob preizkusu novega oblačila ali obutve.

Seveda pa se ob »DOSOR-jevi skrinji« ne ustavljajo le zaposleni, pač pa tudi stanovalke in stanovalci tega doma in nekateri zunanji obiskovalci. Ta oblika brezplačne menjave oblačil in različnih predmetov je torej namenjena vsem in verjamemo lahko, da se je »prijela«.



Več v Kultura in izobraževanje