Socialna pomoč se mora vrnit!

Domača zgodba o socialni (ne)pomoči

Prlekija-on.net, petek, 8. oktober 2010 ob 07:578
Denar

Denar

Zgodba o socialni pomoči, ki jo dediči morajo vrniti po smrti najbližnjega, ki smo jo prejeli v uredništvo.

"A ste slišali, da se socialna pomoč, ki ste jo dobivali, mora vrnit državi po vaši smrti? Vrnit jo morajo dediči, ki dedujejo po vas."

7. Člen 128 ZD določa:

(1) Dedovanje premoženja osebe, ki je uživala socialno ali drugo pomoč družbene skupnosti, se omeji do višine vrednosti prejete pomoči. Ta omejitev se izvede tako, da del zapustnikovega premoženja, ki ustreza vrednosti prejete socialne ali druge pomoči družbene skupnosti, postane družbena lastnina.

(2) Premoženje, ki postane družbena lastnina, se s sklepom sodišča izroči družbenopravni osebi, ki je pomoč dala. Če se mora to premoženje, v skladu z veljavnimi predpisi, izročiti drugi družbenopravni osebi, je ta dolžna izplačati vrednost zapustniku dane socialne ali druge pomoči družbenopravni osebi, ki je pomoč dala.

(3) Ne glede na določbo prvega odstavka tega člena sodišče odloči, da dedujejo dediči vse zapustnikovo premoženje, če se ti, v soglasju z družbenopravno osebo, ki je dajala zapustniku socialno ali drugo pomoč, obvežejo tej povrniti vrednost dane pomoči.

"Na te stvari bi morali na Socialnem povedat, tega pa nikjer ne povejo in nikjer na odločbi ne piše. Ko prideš na zapuščinsko na sodišče, te pa zadene skoraj kap, ko veš, da moraš po človeku, ki ti je bil med najdražjimi, plačat državi tisto, kar je pred leti dobival, kot socialno pomoč. Po moje bi bilo boljše, da bi na Socialnem rekli, da to ni pomoč, ampak nek kredit, ki ti ga posodijo in se po smrti mora vrnit, v denarju ali pa kot nepremičnina. Zakaj niso na to ljudje, ki pridejo na Socialno opozorjeni???"


Progress petek, 8. oktober 2010 ob 19:15

Skoraj ne verjamem napisanemu. Kot da čitam pravljice...je to sploh mogoče ?

suzana33 petek, 8. oktober 2010 ob 21:50

O JA,PA ŠE KAKO RES JE TO!!!!

Zvončica petek, 8. oktober 2010 ob 23:52

Sramota...prvič čüjen za kaj takšega. Od gda te to vala?? Če je temi tak, te bi mogla držova tüdi nazej dati peneze kej so jih za penzijo lidje vplačüvali pa te nejč ne izkoristili ka so pret hmrli ipd.

Lenny sobota, 9. oktober 2010 ob 00:04

Držaf ga samo jemle...

Socialna pomoč se treba gverati....

Milijoni bi pa jih banda pogrodne, pa ne.... pfuj jebemti, i taka banana demokracija.

Eni še se spomnimo, kak smo pred osamosvojitvijo poslušali, kak penezi v beograd letijo.. ka bomo sami na bojšen, pa bodo penezi duma ostali. Super... momo svojo državo. Sen veseli ka je tak... Samo da de nas ali tota droga držova pojela s svojin birokratskin aparaton.

suzana33 sobota, 9. oktober 2010 ob 07:46

Toti zakon vala že duže,samo država ni bila v takem dreke kak je zej,pa se niso niti zmislili na ta zakon.ZEJ PA NEGE MOREJE PENEZE NOTRI DOBITI.Tak to je.Ko prideš na zapuščinsko,te skoro zadene kap,keko je treba gverati penez za tistin,ki je vmrja,ker je pač pred leti dobiva socialno pomoč.KATASTROFA!
Če pa nimaš teko penez za gverati,pa ti vzemejo zemlo v toti vrednosti.Grota last države.

Progress sobota, 9. oktober 2010 ob 17:16

Kak pa je te s ten, ko oseba, recimo mati dobiva socialno pomoč, vmerje, premoženja nima in ostane recimo sin ali mož - ali oseba nima premoženja ???

suzana33 ponedeljek, 11. oktober 2010 ob 11:58

Danes so ravno bili pri nas iz RTV SLO in naredili intervju z mamo o tem.Bo pri dnevniku na Slo1 ob 17.uri in 19.uri danes,če pa ne bodo utegnili vsega zrihtat,ker so šli še na socialno v Ljutomer in sodišče,bo pa potem jutri zvečer ob 17.in 19.uri na Slo1.

TUNČEK ponedeljek, 18. oktober 2010 ob 19:48

Nemren nikak vervati !

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.

Morda vas zanima tudi


Več v Zanimivosti

Kam gre beli zajček?

Že veste kam gre beli zajček?

petek, 8. november 2019 ob 17:04