Umrl Krambergerjev atentator

Ivanov umor še vedno velja za ne povsem pojasnjen, saj je bilo po mnenju obrambe veliko stvari, ki bi lahko odločilno vplivale na razplet, enostavno spregledanih

Prlekija-on.net, sreda, 9. januar 2019 ob 19:31
Ivan Kramberger

Ivan Kramberger

Po poročanju Slovenskih novic, je pri 68 letih v Jurovskem Dolu umrl Peter Rotar, krvnik znanega slovenskega dobrotnika in kandidata za predsednika države Ivana Krambergerja. Dobrotnika iz Negove, kot so klicali Krambergerja, ki je bil umorjen 7. junija 1992, ko je njegovo življenje na predvolilnem zborovanju v Jurovskem Dolu v Slovenskih goricah, končala krogla iz lovske puške.

Ivan, ki se je od rojstva v revščini prebil do kandidata za predsednika države, je bil dimnikar, izumitelj, dobrotnik, gostilničar, pisatelj in politik. Kramberger je bil ustreljen 7. junija 1992, ko je na predvolilnem shodu v Jurovskem Dolu predstavljal svoj program pred volitvami decembra 1992. Krogla ga je zadela v levo ramo in mu prestrelila eno izmed glavnih žil, zaradi česar je med prevozom v Zdravstveni dom Lenart izkrvavel. Policija je takrat domnevnega storilca prijela le nekaj ur po umoru, dejanje pa je tudi priznal.

Morilec naj bi bil 42-letni Peter Rotar

Krambergerja naj bi ubil takrat 42-letni Peter Rotar, z lovsko puško z nameščenim strelnim daljnogledom. Streljal naj bi iz svoje nedograjene stanovanjske hiše, z razdalje 63 metrov. Rotarju so policisti v krvi namerili 2,5 promila alkohola, zato je že med sodnim procesom Rotarjeva obramba izražala dvom, da bi Rotar v takšnem stanju in iz take razdalje lahko zadel Krambergerja.

Usodne krogle niso nikoli našli

Krogle, ki je končala Ivanovo življenje, niso našli nikoli, čeprav jo je iskalo 50 policistov. Pojasnilo ob tem je bilo, da je šlo za lovsko kroglo, za naboj z mehko konico, ki ko pride v kost in telo, se takšna krogla razširi in razpade.

Sodna obravnava se je začela 24. avgusta, sodišče pa je sodbo, v kateri je Rotarja obsodilo na devet let zapora, izreklo 31. avgusta. Domnevni storilec je kazen prestal, a pozneje nikoli več ni dajal o tem izjav, umor pa še vedno velja za ne povsem pojasnjen, saj je bilo po mnenju obrambe veliko stvari, ki bi lahko odločilno vplivale na razplet, enostavno spregledanih.

Kramberger veljal za dobrega človeka z Negove

Kramberger je bil izredna in samonikla osebnost v slovenskem medijskem in političnem prostoru. Kot delavec je služil v Nemčiji, kjer je iznašel in patentiral vrsto tehnologije stroja za dializo. Finančna sredstva, ki jih je s tem dobil, je delil med revne slovenske prebivalce. S svojo ženo in otroki je živel zelo skromno, znan je bil tudi po tem, da je vozil avtomobile, ki jih je izdeloval sam. Kot ljudski človek je imel mnoge politične govore, najpogosteje na Prešernovem trgu v Ljubljani. S podporo ljudskih glasov je kandidiral na volitvah za predsednika Republike Slovenije leta 1990 in prejel 18,5 odstotkov glasov.

Znan je bil po nenavadni volilni kampanji, saj se je na predvolilne shode velikokrat vozil v odprtem bugattiju, ki ga je izdelal sam, in z opico Ančko na ramenih.



Več v Črna kronika