Zmaga Ljubljančanov na prvem predtekmovanju

Tudi letos iskanje najboljših mladih kulinaričnih zvezd

Filip Matko Ficko, četrtek, 17. januar 2019 ob 08:08
Vsi udeleženci prvega predtekmovanja Tuševe zvezdice, foto: TUŠ

Vsi udeleženci prvega predtekmovanja Tuševe zvezdice, foto: TUŠ

Projekt »Tuševa zvezdica« v iskanju najboljše ekipe mladih kulinaričnih zvezd se po uspehih iz prejšnjih let nadaljuje tudi letos. Izjemen kulinarični projekt že 5. leto organizira slovenski trgovec Tuš v sodelovanju z Društvom kuharjev in slaščičarjev Slovenije, širši javnosti, bodočim delodajalcem in kolegom iz stroke pa se ob tem predstavijo mladi srednjih in višjih gostinskih šol, ki se jih hkrati spodbuja pri njihovih prvih korakih v poklicni svet.

V tekmovanju za naziv Tuševa zvezdica se želi izpostaviti prav vse poklice in vse dijake, ki se izobražujejo na srednjih ter višjih gostinskih in turističnih šolah. Tekmovanje namreč poteka med dijaki in študenti tovrstnih šol iz vse Slovenije, ki s svojimi ekipami v sestavi kuharja, pomočnika kuharja, natakarja in turističnega vodnika med seboj tekmujejo. Tekmovanje temelji na pripravi regijske jedi in pripadajoče zgodbe, ki je povezana z nastankom jedi, lokalnimi značilnostmi, zgodovino in kulturno dediščino. Ekipe dijakov in študentov se bodo pomerile v treh predtekmovanjih. Prvo je že potekalo na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Celje, 6. februarja bo v Mariboru in 13. marca v Ljubljani. Na vsakem tekmovanju se v finale uvrstita po dve ekipi, in po dve najboljši ekipi med vsemi poraženci predtekmovanj. Finalno tekmovanje bo potekalo med osmimi ekipami, ki se bodo predstavile z lokalno kulinarično zgodbo: kuhar in pomočnik kuharja bosta jedi pripravila, natakar bo jed postregel, turistični vodnik pa bo jed predstavil z lokalno zgodbo. V finalu, ki bo potekalo v mesecu aprilu, bo ob koncu Tuševa zvezdica šla v last eni od dveh najboljših ekip, ki se bosta pomerili v pripravi in predstavitvi regijsko obarvane restavracijske sladice.

Tako je na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Celju 16. januarja potekalo letošnje prvo predtekmovanje, kjer sta si mesto v finalnem tekmovanju že zagotovili ekipi Srednje šole za gostinstvo in turizem Ljubljana ter Grm Novo mesto. Zmagovalci prvega predtekmovanja v Celju so dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Ljubljana (dijaki: Grega Skubic, Luka Štajnar,Urban Zibelnik in Neli Bratož; mentorji: prof. Darinka Hüll, prof. Alen Kvrgić in prof. Polona Ostanek), ki so pripravili krožnik in zgodbo Canard de merlot ali Merlotova račka (pečene račje prsi z merlotovo omako, narastek všenat zelja z račjimi ocvirki, račji jetrni cmočki, pire ljubljanskega korenja, karamelizirana tepka na mariniranem ljubljanskem motovilcu, drobnjakovo olje, prekajena pena in marinirane maline). Z drugim mestom pa so si vstop v finalno tekmovanje zagotovili tudi dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Grm Novo mesto (dijaki: Nejc Markelc, Tilen Utenkar, Katja Lavš in Ines Rupnik; mentorica Anica Oblak Janko), ki so pripravili Šentjernejskega kopuna (šentjernejski kopun, raviol s prepraženo raško čebulo in drobovino kopuna, pesin pire, fermentirana rdeča pesa, drobnjakovo olje).

Strokovni ekipi, ki ocenjuje nadobudne srednješolce in študente, so se v Celju pridružili tudi znani slovenski kulinarični mojstri, ki so pokazali veliko zanimanja za mlade kulinarične talente. Strokovna ocenjevalna ekipa pod vodstvom Tomaža Vozlja, predsednika Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije, pa je tudi letos prepričana, da bodo inovativne jedi z lokalnim pridihom slovenskih kulinaričnih zgodb ponovno v slast in občudovanje vsem udeležencem in gostom tekmovanja. Ocenjevalno komisijo prvega predtekmovanja kuharjev so sestavljali: Dušan Veršec (vodja kuhinje), Branko Podmenik (vodja Pivnice Union Ljubljana), Dejan Mastnak (vodja kuhinje gostilna Tri lučke),Tomaž Vozel (predsednik DKSS) in Marko Pavčnik(Grad Pavus Laško). A v komisiji za področje strežbe so bili tokrat: Edvard Kužner (nekdaj učitelj strežbe), Matjaž Kovačič(vodja strežbe Unitur) in Bogdan Deželak (F&B Rimske terme).



Več v Slovenija