Prleška tünka postala zaščiten slovenski proizvod v EU

Prleška tünka je peti slovenski proizvod, ki je zaščiten na evropski ravni

Dejan Razlag, sobota, 9. oktober 2010 ob 14:113
Meso iz tünke

Meso iz tünke

Evropska komisija v Bruslju je na seznam zaščitenih proizvodov v Evropski uniji dodala tudi prleško tünko, ki je tako peti slovenski proizvod, ki je zaščiten na evropski ravni. Evropska komisija je prleško tünko uvrstila na seznam proizvodov z zaščiteno geografsko označbo.

S to označbo se zaščitijo kmetijski pridelki in živila, ki so pridelani ali predelani na določenem geografskem območju in imajo posebno kakovost, sloves in druge značilnosti, ki izvirajo iz tega geografskega območja.

Poleg prleške tünke so zaščitene slovenske jedi v EU tudi belokranjska pogača, idrijski žlikrofi, prekmurska gibanica in ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre.

Registracija proizvoda pri Evropski komisiji pomeni, da je ime proizvoda na celotnem območju EU zaščiteno pred potvorbami, zlorabami, posnemanjem in drugimi praksami, ki potrošnika lahko zavajajo glede resničnega porekla proizvoda.

Na ravni EU-ja sicer obstajajo tri različne oznake za zaščito kmetijskih pridelkov in živil. Poleg geografske označbe še označba porekla in označba zajamčena tradicionalna posebnost. Komisija mora nacionalne vloge za te tri označbe preučiti v roku enega leta od njihovega prejema. Če je vloga popolna, Evropska komisija v Uradnem listu EU-ja objavi povzetek vloge, nato pa lahko v roku šestih mesecev od objave države članice ali tretje države podajo ugovore na objavljene vloge. Če ugovorov ni, komisija proizvod registrira.


Vizionar torek, 12. oktober 2010 ob 00:41

Lepo in iskrene čestitke. Žal ni zapisano, kdo je vse to pripeljal skozi evropske mline, kajti zasluži si da je to znano.
Zame ne gre le za tunko (žal nimam pikic), kajti s tem se ve za Prlekijo, dobre marljive ljudi, ki to naredijo zelo dobro, da so taki mojstri v sleherni hiši doma in da se zraven na mizi najde vedno še kozarec najboljšega vina na svetu...

Jernej torek, 12. oktober 2010 ob 07:37

...avstrijski štajerci so si tak bučno olje zaščitili!
bučno olje

Lenny torek, 12. oktober 2010 ob 10:37

Prleki bi pa lehko tikveno olje, nej "jodlari mojo" bučno Hehe

Dobro pa vseeno ka se je tűnka zaščitila, ka nas što nebi prehitja, Ploskač

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.

Morda vas zanima tudi


Več v Zanimivosti

Luna skozi oblake vidna kot obraz

Na večernem nebu se je prikazal obraz

petek, 11. oktober 2019 ob 20:18
Jožica in Bojan sta upravičeno ponosna na svojo jedilno bučo, foto: Ludvik Kramberger

Jožici in Bojanu je zrasla jedilna buča velikanka

torek, 8. oktober 2019 ob 08:27