Z avionom in fotoaparatom v zraku in na tleh

Prve letošnje Sledi v radenskem DOSOR-ju

Filip Matko Ficko, petek, 18. januar 2019 ob 08:04
Branko Čeak in Peter Podlunšek v DOSOR-ju

Branko Čeak in Peter Podlunšek v DOSOR-ju

V predprostoru knjižnice DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, je v četrtek, 17. januarja pred večerom, potekal pogovor ob čaju Sledi, ko sta na vprašanja voditeljice Sabine Barbarič odgovarjala gosta: akrobatski pilot Peter Podlunšek iz Murske Sobote ter njegov dolgoletni prijatelj, fotograf Branko Čeak iz Ljubljane.

Za Petra Podlunška naj ponovimo, da je osemkratni državni prvak v akrobatskem letenju, da je štiri sezone sodeloval na tekmovanjih Red Bull Air Race ter bil povabljen v elitno skupino štirinajstih pilotov sveta serije Master. Leta 2017 je zaključil svojo profesionalno športno kariero. Že 15 let prijateljuje s profesionalnim fotografom Brankom Čeakom iz Ljubljane, s katerim sta že doslej izvedla veliko skupnih projektov, tudi posnetke za svetovno znano revijo Playboy (seveda o avionih in letenju in ne brez oblačil), kjer sta za en sam dober posnetek porabila tudi po pet ur.

Pilot Peter se je spomnil letenja z učiteljem nad letališčem v Rakičanu (Muezge) pri Murski Soboti, kjer sta skoraj oplazila dimnik letališke restavracije in se je tedaj odločil za samostojno letenje ter istočasno navdušil za akrobatsko letenje. Fotograf Branko pa je omenil, da je pilot Peter »ljubitelj rož«, kajti nad njivo oljne repice je letel tako nizko, da je s kolesi letala razprševal cvetove oljne repice. Skupno pa jima je izpred petih let letenje in fotografiranje v Črni gori, kjer jima je tamkajšnja vojska za dva dni dodelila dva helikopterja Gazela z gorivom ter z vrhunskima pilotoma, da so lahko naredili edinstvene posnetke »lev je pregnal gazele«. Torej vse planirata vnaprej in počneta skupaj. In tako bi naj bilo tudi v bodoče, kajti prepričana sta, da je pred njima še veliko skupnih projektov, saj jima idej ne manjka.

Sledi so se torej letos pričele »v zraku«, tam, kjer jih strastni pilot pusti, jih pa profesionalni fotograf ujame v večnost. Ob tem naj dodamo, da je isti večer (tretji četrtek v mesecu) odpadel prvi letošnji seniorski večer v DOSOR-ju in to prvič po sedmih letih in treh mesecih, kajti dveh prireditev istočasno pač ne gre izvajati.



Več v Kultura in izobraževanje