Fotokrožkarji U3 na ekskurziji po Prekmurju

Obiskali Nedelico ter Malo in Veliko Polano

Filip Matko Ficko, sobota, 19. januar 2019 ob 08:32
Zbrani pred Kovačevo domačijo

Zbrani pred Kovačevo domačijo

Članice in člani fotokrožka Univerze za tretje življenjsko obdobje, ki deluje že tretje leto v okviru Ljudske univerze Murska Sobota, so se v petek, 18. januarja, odpravili na »delovno ekskurzijo« po Prekmurju, kajti s seboj so vsi imeli svoje fotoaparate oziroma kamere.

V deževnem jutru so se odpeljali do Nedelice v Občini Turnišče, kjer so bili najavljeni k obisku tamkajšnje Kovačeve domačije, rojstne hiše narodnega heroja Štefana Kovača - Marka, buditelja odpora proti okupatorjem v 2. svetovni vojni, ki je že 18. oktobra 1941 padel pod madžarskimi streli v Gančanih. Vendar po zaslugi njegovega sina Štefana danes obnovljeno Kovačevo domačijo ne doživljamo kot mrtev in zaprašen muzej, ampak kot drugi dom. Nasledniki narodnega heroja si domačijo želijo deliti s krajani in z vsemi obiskovalci, ki jih zanima, kako so nekoč živeli v prekmurskih slamnjačah (hišah kritih s slamo) in kako lahko povežemo preteklost s potrebami sodobnega počitniškega bivanja. Z obnovo Kovačeve domačije jim je uspelo združiti etnografski in zgodovinski vpogled v našo preteklost. Mnogim se ob tem obudil topel spomin na stare čase in na lastno mladost, kot se je to zgodilo tokratnim udeležencem ekskurzije, ki jih je prav po domače prijazno sprejela in pogostila nečakinja Štefana Kovača mlajšega Antonija Gjerkeš.

V nadaljevanju popotovanja so si želeli ogledati Copekov mlin v zaselku Mačkovci, približno en kilometer od središča Občine Velika Polana, a žal naleteli na gradbeno zaporo, ker je v okolici mlina trenutno gradbišče. Stavbo mlina so v oddaljenosti lahko videli le skozi ograjo. Je pa toliko bolj zanimivo in prisrčno bilo v Mali Polani na Sabolovi domačiji, kjer deluje rokodelski center Pomelaj. Vse o centru, njegovi vlogi nekoč in danes, je podrobno razložila strokovna delavka Dragica Horvat. Videti je bilo moč številne in raznovrstne izdelke (male in velike košarice, cekarje, podstavke, stojala, lutke in še kaj; na prodaj so tudi pečene palčke - štangice, praženo bučno seme, bučno olje, žgane pijače, marmelade in zelenjavne dodatke jedem), pa tudi delavke v pletarski delavnici, kjer nastajajo rokodelski izdelki iz lokalno pridelanih vrbovih šib in ličja stare sorte koruze - trdinke; ti izdelki so zasnovani na tradicionalnem pletarskem izročilu s pridihom sodobnosti.

Sledil je še ogled rojstne hiše Miška Kranjca v Veliki Polani, ki je danes morda najbolj znana po štorkljah (Evropska vas štorkelj !). Miško Kranjec (1908 - 1983) še vedno velja za najbolj znanega prekmurskega pisatelja, manj znan pa je njegov talent za slikanje ter ukvarjanje z glasbo. Njegov mlajši brat Naci Kranjec - Pajlin je bil pesnik, tudi partizan, a tragično leta 1945 umrl v koncentracijskem taborišču Dachau. Hiša Kovačevih je sedaj preurejena in znana kot Domačija Miška Kranjca, kjer je na ogled pisateljeva delovna soba s knjigami, predstavljena njegova življenjska pot ter njegovo literarno, politično in uredniško delovanje. V tej hiši je urejal in izdajal časopis Ljudska pravica, ki je izhajal kratko obdobje med obema vojnama. Predstavljeni so tudi njegovi številni hobiji.

Po zaključku ekskurzije, na kateri so nastali neštevilni posnetki, je sledila skupna malica trinajstih udeleženk in udeležencev fotokrožka U3 v gostišču Gaj v Odrancih.



Več v Družabno