V ponedeljek zjutraj bo zasijala super krvava Luna

Super krvava Luna bo vidna tudi pri nas, a v ponedeljek zgodaj zjutraj, popolni mrk bo do 6.44

Prlekija-on.net, nedelja, 20. januar 2019 ob 19:34
Lunin mrk

Lunin mrk

V ponedeljek zjutraj bomo priča prav posebnega luninega mrka, ki mu astronomi pravijo super krvava Luna, saj bo Luna takrat  hkrati najbližje Zemlji (super luna), ob tem pa bo tudi popoln Lunin mrk (krvava luna).

Ob popolnem mrku, ki nastane ko so Sonce, Zemlja in Luna poravnani in je torej Luna v Zemljini senci, se Luna obarva v rdeče odtenke, saj jo mimo Zemlje vseeno doseže nekaj žarkov. Zemljina atmosfera to svetlobo filtrira, zato se Luna obarva rdeče in zato temu pojavu pravimo tudi krvava Luna. Luna okoli Zemlje kroži po tirnici v obliki elipse in takrat, ko je najbližje Zemlji, sije še močneje kot običajno, astronomi pa ji v tem položaju pravijo super luna. Nebesni telesi sta takrat oddaljeni okoli 360.000 kilometrov.

Super krvava Luna bo vidna tudi pri nas (če le ne bo oblačno), a v ponedeljek zgodaj zjutraj. Ob 4.34 bo Luna vstopila v območje Zemljine sence, ob 5.41 pa se bo začel popolni mrk. Popolni mrk bo do 6.44, nato pa bo Luna spet počasi začela zapuščati Zemljino senco in jo dokončno zapustila ob 7.51. Takrat bo že zelo nizko nad obzorjem in bo videti večja kot običajno. Za opazovanje si morate zagotoviti prost pogled proti zahodu.



Več v Narava