Zakaj ima Ljutomer najlepše mestno jedro po mnenju komisije?

V projektu Moja dežela - lepa in gostoljubna je Ljutomer prejel nagrado za najlepše mestno jedro

Prlekija-on.net, ponedeljek, 11. oktober 2010 ob 17:3416
V soboto, smo že poročali, da je Turistična zveza Slovenije v sodelovanju z Mestno občino Celje in Zavodom Celeia v petek, 8. oktobra 2010 v Celju podelila priznanje in častno prehodno zastavo za najlepše Mestno jedro, Ljutomeru. Nagrado sta prevzela župan Občine Ljutomer Franc Jurša in direktorica Občinske uprave Darja Hrga.

V nadaljevanju preberite, zakaj je komisija to nagrado podelila prav Ljutomeru.

Občina Ljutomer je letošnja nagrajenka v projektu Moja dežela – lepa in gostoljubna, ki je potekalo pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike dr. Danila Türka. Mestno jedro Ljutomera je tako zasedlo prvo mesto v kategoriji mestnih jeder, ki ga je ocenjevala tričlanska strokovna komisija in sicer arhitekt, krajinar in zgodovinar.

Splošni vtis komisije je bil, da mestno jedro Ljutomera predstavlja zgodovinsko središče, ki ga sestavljajo trije trgi, med katerimi je največji glavni trg in ki predstavlja zlasti družabno in kulturno središče mesteca.

Kot dobre posebnosti so še zapisali, da dobra prometna urejenost ne izloča povsem motornega prometa, ampak omogoča sožitje vseh uporabnikov javnih površin in da ima Ljutomer eno redkih slovenskih zgodovinskih jeder, kjer je ohranjena večina starega stavbnega tkiva, nove pridobitve se vklapljajo vanje, kjer so s tem ohranjeni celoviti ambienti ter značilni pogledi znotraj in navzven v okolico.

Posebno zanimivost pa predstavljajo štorklje na župnijskem dimniku, vidne z glavnega trga.


Več v Zanimivosti