Srečko Centrih prejel Linhartovo plaketo

Srečku Centrihu, članu KD »Ivan Kaučič« iz Ljutomera so podelili Linhartovo plaketo za življenjsko delo

Prlekija-on.net, ponedeljek, 11. oktober 2010 ob 19:483
Franc Margon, Srečko Centrih in Igor Teršar

Franc Margon, Srečko Centrih in Igor Teršar

S slavnostno podelitvijo matičkov se je končalo 49. Linhartovo srečanje – Festival gledaliških skupin Slovenije, ki je med 7. in 9.  oktobrom 2010 potekalo v Postojni v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in Občine Postojna. Na zaključni prireditvi so podelili Linhartovo plaketo za življenjsko delo, ki jo je prejel Srečko Centrih, član KD »Ivan Kaučič« iz Ljutomera.

Linhartovo listino za leto 2009 je prejel Franc Margon iz Delavsko-kulturnega društva Svoboda iz Senovega.

Mednarodna strokovna žirija v sestavi Zvone Šedlbauer (režiser),  Petra Tanko (dramaturginja) ter  Anne Gilmour (sekretarka svetovne zveze ljubiteljskih gledališč) so podelili 4 matičke, in sicer:
  1. za najboljšo predstavo v celoti - ŠENTJAKOBSKO GLEDALIŠČE LJUBLJANA v režiji Jaše Jamnika za predstavo Družinska zadeva.
  2. za najboljši skupinski uprizoritveni dosežek,  predstava Životok – ŠTUDENTSKO LUTKOVNO ARTISTIČNA SKUPINA ARTIZANI, Hiša otrok in umetnosti Ljubljana.
  3. za najboljšo moško vlogo - LUKA GLUVIĆ , za vlogo Jeffreya v  predstavi »Jeffrey Bernard je bolan« v izvedbi Gledališča GGNeNi KD Teater Grosuplje
  4. za najboljšo žensko vlogo - META ČERNE za vlogo Yolande v predstavi Družinska zadeva v izvedbi Šentjakobskega gledališča Ljubljana.
Javni sklad RS za kulturne dejavnosti podeli do največ 3 listine na leto posameznikom za dolgoletno strokovno in organizacijsko delo, kulturno, vzgojno ali mentorsko delo, analitično, raziskovalno delo na gledališkem področju.

Festival je uspel v vseh pogledih. V treh dneh so si gledalci lahko ogledali 10 kvalitetnih predstav iz Slovenije in tujine. Predvsem veseli dejstvo, da je bila dvorana polna na prav vseh predstavah, občinstvo pa ni bilo le iz Postojne in okolice, temveč so se festivala udeležile gledališke skupine iz vse Slovenije, tudi zgolj kot gledalci, kar je Festival Linhartovo srečanje resnično spremenilo v pravi praznik ljubiteljskega gledališča.


Več v Kultura in izobraževanje