Zborovali članice in člani KO ZB za vrednote NOB Radenci

Priznanja deveterici za aktivnost v preteklih letih

Prlekija-on.net, nedelja, 3. februar 2019 ob 13:17
Listina častnega člana Alojzu Majcnu

Listina častnega člana Alojzu Majcnu

V gostišču Nada v Šratovcih so se v soboto, 2. februarja dopoldne, na rednem letnem zboru članstva sestali članice in člani Krajevne organizacije združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Radenci. Kot predsednik jih vodi Darjan Mencigar, v organizacijo pa je vključenih 75 posameznic in posameznikov. Med njimi je le še eden, Alojz Majcen, ki je v času 2. svetovne vojne bil partizan in je sodeloval v zadnjih bojih na slovenskih tleh v maju leta 1945 pri Dravogradu. Sta pa lani umrla dva člana: Drago Štumpf (nekdanji predsednik ter tudi častni predsednik te organizacije) in izgnanec Ivan Močnik.

Po slovenski himni »Žive naj vsi narodi...« so bili izvoljeni organi zbora, predsednik Darjan Mencigar pa je ob tem spomnil na praznovanje letošnje 75-letnice znamenitega pohoda XIV. partizanske divizije na Štajersko, ki je v noči s 6. na 7. januar 1944 s 1113 borkami in borci pri Sedlarjevem preko Sotle s sosednje Hrvaške prišla na slovensko stran, na tedanji okupirani prostor - »nemški tretji Reich«. Odigrala je pomembno vlogo pri krepitvi narodnoosvobodilnega boja na Štajerskem, kot tudi ob zaključnih bojih pomladi leta 1945 v Sloveniji.

Iz poročila o delu organizacije v letu 2018 lahko zapišemo, da so vsak mesec v letu bile najmanj dve aktivnosti: organizacija ali sodelovanje na kateri izmed spominskih prireditev v čast NOB v letih 1941 - 1945 ali pa v čast osamosvojitvene vojne za Slovenijo 1991. Pri tem je treba omeniti dobro sodelovanje z veteranskimi organizacijami (Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zvezo policijskih veteranov Sever), Zvezo slovenskih častnikov, krajevnimi organizacijami ZZB za vrednote NOB na področju Območnega združenja Gornja Radgona (Apače, Gornja Radgona, Videm ob Ščavnici), kot tudi z nekaterimi organizacijami v Prekmurju (Tišina, Bodonci, Murska Sobota, Lendava). Opravljene so bile skupne spominske komemoracije ob Dnevu spomina na mrtve (pred 1. novembrom), kjer je treba izpostaviti praporščaka Alojza Vrzela, ki je na lastno pobudo obnovil spominsko obeležje padlim vojakom Kapelske fare v 1. svetovni vojni, ki je postavljeno pri cerkvi na Kapelskem vrhu.

Zbor sta pozdravila dosedanja predsednica Območnega združenja borcev za vrednote NOB v Gornji Radgoni Rija Červič ter sedanji predsednik Boris Edšid, ki sta tudi pohvalila aktivnost Radenčanov. Pozdrave zborujočim je namenila tudi Karmen Kaučič, ki se je priporočala za sodelovanje s Turističnim društvom Radenci.

Za aktivnost v minulih letih v organizaciji je predsednik Darjan Mencigar po sklepu z dne 15. decembra 2018 izročil priznanja organizacije sedmerici članic in članov: Ivanki Mariji Vrzel, Mileni Mencigar, Mariji Slavič, Janezu Rihtariču, Janku Rožmanu, Marjanu Šalamunu in Filipu Matku Ficku, nadalje simpatizerju Janezu Pučku, pisno zahvalo Klaudiji Klemenčič ter listino častnega člana Alojzu Majcnu.

Foto: Marija Erveš



Več v Kultura in izobraževanje