Ob čaju o Prešernu na praznični dan

Prostovoljci DOSOR-ja pripravili bogat program

Filip Matko Ficko, petek, 8. februar 2019 ob 18:01
Kulturni praznik v DOSOR-ju

Kulturni praznik v DOSOR-ju

V petek, 8. februarja, na sam slovenski kulturni praznik, so prostovoljci DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, privabili v DOSOR-jevo kavarnico Traminček številne zainteresirane: stanovalke in stanovalce doma, kot tudi zunanje obiskovalce. Saj glede na lanski dobri obisk in zanimanje za pogovor ob čaju na Prešernov dan - 8.februarja - so se za podobno prireditev prostovoljci letos odločili brez premisleka ter pripravili bogat program.

Kavarnico Traminček so ozaljšali in ob 9.30 je vse zbrane pozdravila ambasadorka prostovoljstva v DOSOR-ju, Marija Erveš, ter vse povabila k ogledu knjig, ki jih je »nabrala« v DOSOR-jevi knjižnici: dela Franceta Prešerna, Ivana Cankarja in Valentina Vodnika. Seveda je bila vesela številnih prisotnih in prostovoljka Radmila Nešić je vsem zapela slovensko himno - Prešernovo Zdravljico. Veliko prisotnih stanovalk in stanovalcev je na vozičkih, a so ob himni strumno stali.

Sledil je nagovor spodaj podpisanega, ki je vse spomnil na letošnjo 170-letnico smrti dr. Franceta Prešerna, na lanskoletno 100-letnico smrti pisatelja Ivana Cankarja, na letošnjo 200-letnico smrti pesnika Valentina Vodnika, kot tudi na letošnjo 100-letnico priključitve Prekmurja k matici (leta 1919 h Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev), sedaj Sloveniji. Na platnu so bili prikazani številni različni portreti pesnika Prešerna.

Za njim so se v program praznovanja vključili tudi stanovalci, kot tudi zunanji obiskovalci oziroma prostovoljci (Radmila Nešić,Vida Toš, Malči Prelog Kuzmič in drugi). Radmila in Vida sta peli znane uglasbene Prešernove ali druge ljudske pesmi, Malčije v duetu s stanovalko zapela ljudsko hudomušno pesem, spodaj podpisani pa je recitiral nekatere Prešernove pesnitve (magistrale Sonetnega venca, Zdravljico).

Dobro uro srečanja - pogovora ob čaju - je bil na voljo lipov čaj, zanj je poskrbela sama hiša DOSOR, kot tudi za še tople rogljičke, a stanovalka Senta je darovala kupljeno pecivo, da je tokratno druženje stanovalk in stanovalcev ter zunanjih obiskovalcev ob letošnjem kulturnem prazniku vsekakor odlično uspelo.

Foto: Marija Erveš



Več v Kultura in izobraževanje