Javna razprava o nadaljnjem razvoju pomurskega gospodarstva

Javna razprava je potekala v prostorih Hotela Jeruzalem Ljutomer

Dejan Razlag, petek, 15. oktober 2010 ob 20:193
Javna razprava

Javna razprava

Za in proti, Zavod za kulturo dialoga in Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer sta v četrtek, 14. oktobra pripravila javno razpravo Priložnosti nadaljnjega razvoja pomurskega gospodarstva in vzroki ranljivosti, ki je potekala v prostorih Hotela Jeruzalem Ljutomer.

Razprava je predstavljala četrto razpravo v seriji 'Moja in tvoja prihodnost – razprave o prihodnosti mojega kraja in EU' in je finančno podprta s strani Urada Vlade RS za komuniciranje. Govorci na razpravi so bili Klaus Dieter Požgan, predstavnik Službe Vlade Republike Slovenije za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, ki je v zadnjem hipu nadomestil dr. Henrika Gjerkeša, ministra za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, ki se razprave zaradi drugih neodložljivih obveznosti ni mogel udeležiti, Dejan Karba, novinar časopisne hiše Delo, Darko Krajnc, predsednik Stranke mladih – zelenih Evrope ter Bojan Vogrinčič, predsednik uprave Lokalne razvojne fundacije za Pomurje.

Teme so bile:
- razvojni potenciali Pomurske regije v evropski perspektivi
- kritično ovrednotenje vzrokov regijske (ne)razvitosti
- izključenost mladih in beg možganov iz Pomurja

Razpravljalci so povedali vsak svoj pogled na gospodarsko razvitost Pomurja in o možnostih za nadaljni razvoj. Po njihovem mnenju ima Pomurje zadovoljivo razvito infrastrukturo na vseh področjih, imamo eno najboljših gimnazij v Sloveniji, skupni problem pa vsi vidijo predvsem v "begu možganov" iz Pomurja, ki je posledica prepočasnega razvoja gospodarstva in s tem pomanjkanja delovnih mest. Za hitrejši razvoj je potrebno predvsem boljše sodelovanje med pomurskimi občinami, pri večjih projektih je potrebno nastopiti združeno, saj se s tem povečajo možnosti za uspeh. Vendar je to pri današnjem vedno večjem drobljenju države, vedno večji in težji izziv. Podobnega mnenja so bili tudi obiskovalci, ki so lahko sodelovali v debati.

Almanah petek, 15. oktober 2010 ob 21:53

problem pomurja je da nima pomurcev.

Nihče se ne identificira kot pomurec. Prekmurec se v MB ali pa V LJ predstavi kot prekmurec in ne kot pomurec. Prlek pa kot prlek.

Umetne tvorbe kot je pomurje teško zaživijo...traja dooolgo.

Dejan petek, 15. oktober 2010 ob 21:55

Se čist strinjan s teboj. Ampak je pač toto Pomurje vseposod kcoj porijeno pa fsiljeno.

Lenny petek, 15. oktober 2010 ob 22:16

Sam pojem Pomurja se meni ne vidi napače.

Pomurec pa fejst. Kak bi za Podravje reka PODRAVEC.

Trebali bi biti dosledni, pa popravlati sogovornike, kda gučijo o Pomurcih.
Smo Prleki, pa so Prekmurci ki živijo na območju Pomurja ali reke Mure.

No či pa smo odkriti, pa nas nejbole moti, ka nas tiščijo fkup s Prekmurci Pomežik

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Gospodarstvo