Slavku Makovcu nagrada Kasaške zveze za življenjsko delo

Nagrade in priznanja so šle v roke tudi posameznikom iz Prlekije, kjer je kasaški šport doma, med njimi je bil za življenjsko delo nagrajen Slavko Makovec

Prlekija-on.net, ponedeljek, 18. februar 2019 ob 19:07
6. kasaška akademija

6. kasaška akademija

V četrtek, 7. februarja, je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekala že 6. kasaška akademija, na kateri so bile podeljene nagrade in priznanja za dosežke v sezoni 2018. Nagrade in priznanja so šle v roke tudi posameznikom iz Prlekije, kjer je kasaški šport doma, med njimi je bil za življenjsko delo nagrajen Slavko Makovec.

Slavko Makovec

Kot je zapisano v obrazložitvi, se je Slavko Makovec rodil leta 1946 na Razkrižju. Kot otrok se je navdušil za konje, ko jih je opazoval pri sosedu na Razkrižju. Večkrat so ga vzeli zraven, ko so se s konji peljali v Čakovec na sejem. Že od mladosti je obiskoval kasaške dirke.

Slavko je bil vse do upokojitve uspešen obrtnik. Njegova dejavnost je bila izdelava kravat in športnih oblačil. Svojo obrtno dejavnost je pričel leta 1972. Od prvotno zaposlenih dveh delavcev je povečal število zaposlenih na 40.

Svojo željo, da bi imel lastnega konja, je uresničil leta 1991. Kupil je Leono II. od rejca Zvonka Osterca iz Križevec pri Ljutomeru. Z Leono II. se je pričelo njegovo novo življenje s konji, katere je redno treniral, zmagoval in jih imel rad. Slavko Makovec ne pozna grobega dela s konjih. Vse svoje uspehe je dosegel s potrpežljivostjo, razumevanjem življenja konjev in ljubeznijo do teh plemenitih živali.

V vzreji kasaških konj je bil zvest rejec ljutomerskih kasačev. V njegovi lasti so ljutomerski kasači, materne linije Fulma in Lepke. Iz teh dveh maternih linij ljutomerskega kasača prihaja več zmagovalcev derby-jev. Po svojih izkušnjah in uspehih se je odločil za rod Lepke, ljutomerskega kasača, ki je eden najštevilčnejših in najhitrejših, ne le na območju Slovenije, ampak tudi v tujini (G.R.LIME 1:12,4) na Švedskem.

Slavko Makovec je redil, treniral in zmagoval do danes s 15 kasači. Tekmovati je pričel leta 1992. Njegova prva kobila Leona II je leta 1992 osvojila Državno prvenstvo za 2-letne slovenske kasače.

S svojimi konji je Slavko Makovec zmagal na rejskih dirkah za 2., 3. in 4-letne Slovenske kasače. Lenny Joe je leta 2013 v Ljutomeru zmagal na državnem prvenstvu 3-letnih slovenskih kasaških konj.

Njegov najuspešnejši ljutomerski kasač je LUTHER KING, ki ima 22 zmag. Njegove zmage so:
- leta 2015 - Državno prvenstvo 3-letnih slovenskih kasačev,
- leta 2015 - v Budimpešti Marschal coop, največja dirka na Madžarskem, za 3-letne kasače, rekord 1:18,7/dolga proga,
- leta 2016 - 26. Slovenski kasaški derby, rekord 1:17,6
- leta 2017 - Ljubljanska milja, Jesenski kriterij na 2600m rekord 1:17,1,
- Pokal mesta Ljubljana, Spominska dirka Marka Slaviča st., Franca Zorka.

Luther King je bil kot štiriletnik konj leta.

Leta 2017 je v Avstriji na Dunaju na dolgi progi 2600 m postavil rekord slovenskih kasačev 1:14,9.

V lanskem letu je njegov konj Varele HB zmagal na državnem prvenstvu za 2-letne slovenske kasače.

Za uspehe Slavka Makovca v reji ljutomerskega kasača mu je Kasaški klub Ljutomer, na slavnostni akademiji ob 140-letnici svojega delovanja 12. septembra 2014 v Kulturnem domu v Ljutomeru, podelil priznanje s skulpturo konja-kasača za ohranjanje reje ljutomerskih kasačev.

Derbi

Na akademiji so bili nagrajeni še voznica Lučka Müller, absolutni zmagovalec sezone med dveletniki Varele HB, Magic Look za osvojeno Državno prvenstvo 3-letnikov, za Derbi Peterka I, Šampionat in Jesenski kriterij Narcis Peški, za prvo zmago v karieri Alen Luzar, Rok Heric in Vesna Šuštaršič, lastnik Mitja Slavič s.p., rejec Janez Dolinšek, voznik/trener Jože Sagaj ml., konj leta Didier Bleu ter za življenjsko delo Slavko Makovec, Tone Družovec (posthumno), Vojo Maletić in dr. Marjan Sedej.

Foto: Kasaška zveza Slovenije



Več v Kultura in izobraževanje