Izmenjevali so pustne maske in vse kar sodi zraven

Mladinski center Gornja Radgona gostil še en koristen in uspešen dogodek

Prlekija-on.net, petek, 22. februar 2019 ob 10:19
Izmenjevalnica in izdelovalnica pustnih mask

Izmenjevalnica in izdelovalnica pustnih mask

Po kar nekaj izjemno uspešnih "izmenjevalnicah" oblačil in obutve za otroke in odrasle, igrač, knjig in vsega drugega, kar bi sicer končalo na odpadu, ali še slabše v naravnem okolju, je radgonska Iniciativa Rastišče tokrat v Mladinskem centru Gornja Radgona pripravila še en koristen dogodek. Ker se bliža pust so namreč pripravili izmenjevalnico pustnih mask in vsega drugega kar sodi k najbolj norčavem pomladnem prazniku. Seveda so zraven, na kraju samem, izdelovali tudi različne maske iz naravnih materialov, torej naravi prijazne pustne konfete in maske. Na pustno vzdušje so se pripravljali tudi s kotičkom za poslikavo obraza, kjer so mnogi zagotovo dobili odgovor na vprašanje, kako svojo masko iz puste spremeniti v pustno.

Z željo, da bi nekoliko omilili zapravljanje in razsipništvo, so aktivisti Iniciative Rastišče pritegnili več deset otrok in njihovih mamic, očkov, dedkov in babic, ki so prinašali svoje reči, domov pa odnašali "nove" maske, oblačila, obutev, igrače, knjige in podobne reči. Glavna organizatorica dogodka, Nika Škof (Rastišče) je bila zadovoljna z obiskom in tudi izmenjavo. Povedala je tudi, da je tokratna izmenjevalnica mask, otroških in drugih oblačil in obutve, igrač, knjig..., omogočala trajnostno in odgovorno posodobitev mask, garderobe in igralnega parka otrok, ki je povrhu še zastonj. Seveda so zadovoljne bile tudi obiskovalke in obiskovalci, zlasti njihovi malčki. 

"Pustne maske so oblačila, ki so pogosto nošena le enkrat. Ker smo pri iniciativi Rastišče prepričani, da so izdelki za t.i. enkratno uporabo nepotrebno izkoriščanje naravnih in človeških virov, smo se odločili organizirati Izmenjevalnico pustnih mask. Pustnim kostumom in maskam lahko tako podarimo več kot en večer življenja. S tem preprečimo njihovo nepotrebno proizvodnjo, kopičenje po omarah ali celo odlaganje med odpadke in v naravo. V sklopu Izmenjevalnice smo prisotne informirali tudi o tem, kako pustno masko ustvariti do narave čim bolj prijazno in odgovorno (iz odpadnega materiala, oblačil in dodatkov, ki jih že imamo, kupujemo iz druge roke in seveda izmenjujemo)", nam je povedala Nika Škof, ki je dodala, da je izmenjava potekala po že utečenem redu, le da je bila tematska in zato še posebej barvita. "Prineseš pustne kostume, kose, dodatke in raznorazne pripomočke, ki so čisti in še uporabni. Naša ekipa jih je prevzela in razporedila po Izmenjevalnici, obiskovalci pa se podajo na brskanje za zakladi in dragulji, ki so jih prinesli drugi. Kosov, ki jih kdo prinese ne štejemo, niti tistih, ki jih odnesejo. Tokrat so v ospredju izmenjave bili: kostumi, maske, lasulje, nakit in vsi ostali pustni pripomočki za vse starosti, spole in oblike".

Po njenem prepričanju je tovrstno izmenjevanje zelo odgovorno in koristno do planeta in soljudi. "Ker je prijazno do narave in vsega živega v njej. Ker izmenjava pripomore k zmanjševanju količine tako tekstilnih kot drugih odpadkov. Ker vzpodbuja tudi ustvarjanje novih vezi med ljudmi, ki smo tukaj za to, da med seboj delimo kar in kadar lahko, bomo pri Rastišču tovrstne akcije pripravljali tudi v bodoče". Naša sogovornica Nika je odgovorila tudi, zakaj izmenjevati, ne le tokrat, ko so izmenjavli reči povezane s pustom, temveč tudi sploh? "Ker je odgovorno do narave in soljudi ter poceni zate. Gre za alternativo potrošništvu in hitri modi, ki sta škodljiva za okolje in ljudi. Z izmenjavo oblačil in vsega ostalega pomagaš zmanjševati količino tekstilnih odpadkov in preprečiš nepotrebno izkoriščanje naravnih virov ter surovin za izdelovanje novih izdelkov. Če zase nove kose izmenjaš, namesto kupiš, tudi manj prispevaš k izkoriščanju delavcev v državah v razvoju. Ti so med delom izpostavljeni škodljivim kemikalijam, nevarnim razmeram dela in zlorabljajočim urnim postavkam. Dobro pa je tudi za tvojo denarnico, saj brezplačno posodobiš garderobo in igralni park svojega malčka"...



Več v Družabno