Anino vino šampion, zraven še 12 prvakov sort

Radgonski vinogradniki pridelali odlično kapljico, največ ocenjenih vin je prejelo zlato medaljo

Prlekija-on.net, petek, 22. februar 2019 ob 10:37
Ocenjevanje vin Radgonsko - Kapelskih goric

Ocenjevanje vin Radgonsko - Kapelskih goric

V Društvu vinogradnikov Radgonsko - Kapelskih goric so tudi letos pripravili tradicionalno društveno ocenjevanje vina - prerez letnika, tokrat letnika 2018. Skupina priznanih slovenskih enologov, pod vodstvom vinskega viteza Ivana Mijošeka, zraven pa še: Franc Škrobar, Sebastjan Rojs, Marko Cesar in Milan Kolarič, ki je kot predsednik Društva vinogradnikov Radgonsko - Kapelskih goric, so tokrat vina ocenjevali na Vinogradniški kmetiji Fleisinger v Spodnjih Ivanjcih. Pred začetkom ocenjevanja so prisotne pozdravili predsednik društva Kolarič, ter predsednik komisije, Ivan Mijošek, ki je tudi razložil potek ocenjevanja. Na 24. tradicionalnem ocenjevanju, kjer je komisija ocenjevala vino, ki so ga lani pridelali zasebni vinogradniki z območja Radgonsko - Kapelskih goric, torej iz občin Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici, so člani komisije morali poskusiti 77 vzorcev izvrstne kapljice, in sicer 17 različnih sort.

In po ocenah strokovnjakov so imeli radgonsko - kapelski vinogradniki lani, v celoti izvrstno vinsko kapljico, in to so odlične bile prav vse sorte, le en vzorcev pa so morali izločiti, kar tudi potrjuje, da vinogradniki in kletarji na tem območju delajo zelo dobro. Kar nekaj ocenjenih vzorcev je prišlo v 'razred' vrhunskih vin, kar pomeni, da so jim strogi ocenjevalci, po evropskih ocenjevalnih normativih, podelili povprečno oceno nad 18. Letos je sicer najvišjo (18,90) oceno sploh osvojilo Anino vino - pozna trgatev, znanih podjetnikov Pavlinjek. Sploh pa je povprečna ocena vin bila zavidljivih 18,09. Skupne ocene so torej potrdile, da je vino letnik 2018 v radgonsko-kapelskih goricah izvrsten. Da gre za odlično kapljico potrjuje tudi dejstvo, da je med 77 vzorci bilo podeljenih kar 55 zlatih medalj, torej več kot 18 točk, 21 vzorcev pa je ocenjeno z več kot 17 točk, torej so dobili srebrne medalje.

Naravne danosti so čedalje bolj izobraženi in šolani vinogradniki in kletarji izkoristili in uspeli narediti ter došolati v še boljše in kakovostnejše vino o katerem letniku se bo gotovo govorilo še v prihodnjih letih. Po besedah predsednika komisije Mijošeka je bil letnik 2018 izvrsten. Sam je tudi poudaril, da so v vsem skupaj pomembno vlogo naredili ljudje, torej kletarji, kajti narava brez teh lahko samo napolni sode, ne more pa narediti, da bo tisto v sodih kakovostno. "Zelo smo zadovoljni, da zasebni vinogradniki ne zaostajajo za velikimi vinogradniškimi gospodarstvi, kot je to bilo pred leti. Vina na teh območjih so zelo dobra in njegova kakovost iz leta v leto nenehno narašča. Vse namreč napreduje in se izboljšuje, čeprav še vedno obstajajo določene rezerve. Dobro je, da je konkurenca vedno večja, kajti to bo še dodatno izboljševalo delo vseh in s tem tudi kakovost, edino proti naravi se ne more", ni s pohvalami varčeval Mijošek.

Sicer pa bodo vsem svojim članom in drugim vinogradnikom, ki so sodelovali na tokratnem ocenjevanju, v Društvu vinogradnikov Radgonsko - Kapelskih goric podelili posebna priznanja, hkrati pa bodo podelili tudi naslov šampion, prvake sort, ter zlate in srebrne medalje, za dosežke na ocenjevanju in to na tradicionalnem vinogradniškem plesu, ki bo v mesecu aprilu. Omeniti tudi kaže, da sta tokrat vino članom komisije, v odsotnosti domače vinske kraljice Katje Klobasa, natakali njeni kolegici, vinski kraljici Društva vinogradnikov Mala Nedelja (Daniella Kosi - Martina X) in Društva vinogradnikov Ljutomer (Tjaša Kovačič - Martina XIX). Pri izvedbi tekmovanja so pomagali še: Drago Puklavec, Alojz Mauko, Janko Kniplič in Iztok Rožman, ki so skrbeli, da je komisija lahko brez težav opravljala svoje delo. Ob koncu so vsi prisotni predsedniku društva Milanu Kolariču čestitali ob rojstnem dnevu.

Kakorkoli že, šampionski naslov pripadel "Aninemu vinu", pozna trgatev (Irena & Štefan Pavlinjek, Aženski Vrh - ocena: 18,90), prvaki sort pa so: Zvrst (Janko Kniplič, Orehovski Vrh in Vina Fleisinger, Spodnji Ivanjci - oba 18,17); Šipon (Vina Fleisinger, Spodnji Ivanjci - 18,17); Ranina (Irena & Štefan Pavlinjek, Aženski Vrh - 18,13); Laški rizling (Stanko Vodnik, Sovjak - 18,23); Chardonnay (Danijel Zorko, Črešnjevci - 18,17); Beli pinot (Božena & Davorin Korbos, Šalinci - 18,27); Sivi pinot (Anton Kšela, Berkovci - 18,17); Modri pinot (Irena & Štefan Pavlinjek, Aženski Vrh); Renski rizling (Jana & Slavko Grosman, Radenci - 18,23); Sauvignon (Vina Tempus, Gornja Radgona - 18,37); Muškat otonel (Irena & Štefan Pavlinjek, Aženski Vrh - 18,33); Rumeni muškat (Blaž Krajnc, Sovjak - 18,27); Traminec (Irena & Štefan Pavlinjek, Aženski Vrh - 18,47); Penina (Vino Tempus, Gornja Radgona - 18,33).



Več v Kultura in izobraževanje