V Lutvercih, Jernej pred Martinom in Janezom

Zimski vikendi so za mnoge Štajerce, Prekmurce in Prleke namenjeni kartanju

Prlekija-on.net, ponedeljek, 25. februar 2019 ob 09:03
Kartanje v Lutvercih

Kartanje v Lutvercih

Čeprav so televizija, internet in sploh računalniki praktično zastrupili mnoge ljudi, ki so se bolj kot ne prenehali družiti s prijatelji, sosedi, znanci in celo s svojimi domačimi, obstaja na severovzhodu države, vsaj v zimskem času, zabava, kjer se družijo predvsem moški, vedno več pa je tudi žensk. Gre za kartanje šnopsa, katero je v Prekmurju in na Štajerskem še vedno zelo priljubljeno. Na konec tedenskih turnirjih in drugih tekmovanjih, po gostinskih lokalih ter gasilskih, lovskih, ribiških in drugih domovih, se srečuje veliko ljudi, ki se tako ob kartah družijo, zabavajo in si krajšajo dolge zimske noči.

Druženje ob igranju šnopsa se pogosto potegne do zgodnjih jutranjih ur naslednjega dne. In tako je bilo tudi v Vaško-gasilskem domu Lutverci v Apaški dolini, kjer je svoj tradicionalni februarski "šnops" turnir pripravil domali Vaški odbor Lutverci. Predsednik omenjenega odbora Viktor Sterniša je izrazil zadovoljstvo, da se je tekmovanja udeležilo 24 tekmovalk in tekmovalcev, zraven pa je prišlo tudi nekaj navijačev, predvsem iz Apaške doline ter tudi s širšega radgonskega območja. Samo druženje z večerjo in tekmovanje je trajalo približno pet ur, vsak posamezni udeleženec pa je imel pet življenj, torej je lahko utrpel največ pet porazov.

Nekateri so izpadli že po petih odigranih partijah, drugi so jih odigrali od šestih pa vse tja do ducat in več. Šele takrat, ko je ostal samo eden z neporabljenimi življenji, je bilo jasno kdo je zmagovalec. In to je v Lutvercih bil eden najmlajših udeležencev, Jernej Perša iz Hrastja-Mote, ki je mimogrede v prvem krogu utrpel najhitrejši poraz, a mu je pozneje dobro šlo. Tokrat je Jernej slavil pred Martinom Kocbekom iz Svete Ane v Slovenskih goricah ter Janezom Očrklom iz Šentilja. Omenjena trojica je prejela lepe pokale in denarne nagrade, praktični nagradi pa sta prejela četrtouvrščeni Renato Flisar (Lutverci) in petouvrščeni Robert Grad (Črnci). Vsem petim najboljšim sta pokale in nagrade podelila predsednik in član Vaškega odbora Lutverci, Viktor Sterniša in Simon Potisk.

Sicer pa veliko kartašev s severovzhoda države pogosto srečo preizkuša tudi na drugi strani reke Mure, v sosednji Avstriji, kjer so nagrade bistveno višje. Pravzaprav je vse skupaj ustrezno zakonsko urejeno in potem organizatorji lahko oglašajo svoje prireditve, ki pritegnejo desetine in celo več kot sto igralcev. In ob takšni udeležbi so seveda tudi nagrade, tako denarne kot blagovne, lahko bistveno višje...



Več v Družabno