Ploharji, cigani in kurenti preplavili Ptuj

V sredo so svoje obredje in običaje predstavili še ploharji in cigani

Prlekija-on.net, četrtek, 28. februar 2019 ob 18:38
Mali pokač

Mali pokač

Kurenti spremljajo vsakodnevne predstavitve etnografskih likov na Ptuju. Ob njih so se doslej predstavili pokači, ruse, orači, baba deda nosi, Jürek in Rabolj. V sredo so svoje obredje in običaje predstavili še ploharji in cigani. Do 4. marca se bodo ob spremstvu kurentov predstavili še štirje tradicionalni pustni liki.

Ploharji

Vleko ploha, ki je znana v Cirkovcah na Dravskem polju, povezujemo s starim obredom čaranja plodnosti. Kadar se v predpustnem času ni omožilo nobeno dekle iz vasi, so fantje priredili vleko ploha, borovega debla; danes pri tem sodelujejo tudi dekleta. Na čelu sprevoda so muzikant in drug z družico. Trije pari deklet vlečejo ploh, položen na dvoje plužnic in okrašen s smrečicami in pisanimi trakovi. Na njem je pritrjen stol, na katerem sedi slamnata lutka, ki predstavlja ženina. Zadaj stopajo nevesta, črne babe, fantje in holcarji. Slednji žagajo kose debla in jih delijo dekletom z željo, da bi čim prej dobila moža. Pri tem jim govorijo: »Če nisi hotela ženina iz mesa, pa ga imej iz lesa.« V preteklosti je bila vleka ploha dogodek cele vasi.

Cigani

Lokalna posebnost so tudi cigani v Dornavi na Ptujskem polju, v katere se že nekaj desetletij šemijo skorajda vsi vaščani. Vidimo jih v najrazličnejših vlogah: kot vedeževalce, brusilce nožev, muzikante, kurje tatove ipd. S svojim radoživim obnašanjem in slikovito opremljenimi vozovi vnašajo v pustni utrip nemir, prežet s humorjem in z igrivostjo.

Kurent

Kurent predstavlja najbolj množičen etnografski pustni lik, ki vsako leto v času od svečnice do pepelnice opravlja obhode po vaseh in mestih. Za izvajanje samega obredja je potrebna oprava, ki se imenuje kurentija. Sestavljena je iz ovčjega kožuha, kurentove kape, petih zvoncev in ježevke. Po obliki kape poznamo pernatega in rogatega kurenta. Pri pernatem je usnjena maska obdana z ovčjo kožo, puranjimi ali gosjimi peresi in raznobarvnimi papirnatimi trakovi in rožami, privezanimi na usnjene rogove.

Pri rogatem je usnjena maska obdana z ovčjo kožo, na vrhu so vgrajeni pravi kravji rogovi. Pustni lik kurent je omejen na regijo Spodnje Podravje, ki zajema 19 občin. V skupini kurentov je tudi pustni lik hudič - kot simbol potencialnega zla, ki ga kurenti preganjajo.

Foto: Stanko Kozel



Več v Družabno