Žabice potrebujejo pomoč ljudi

Ljubitelji živali na severovzhodu države že pomagajo dvoživkam

Prlekija-on.net, ponedeljek, 4. marec 2019 ob 07:53
Pomoč dvoživkam

Pomoč dvoživkam

Toplejše letošnje zimsko in pomladno vreme ter občasni dež so prebudili dvoživke in te se že selijo iz zimskih prezimovališč na mesta parjenja, večinoma tekoče in stoječe vode. Pri tem morajo prečkati za njih smrtno nevarno cesto, kjer jih zlasti nevestni vozniki povozijo do smrti. Zato ne preseneča, da pogosto vidimo grozovite podobe povoženih dvoživk, predvsem na tako imenovanih črnih točkah, mestih, kjer te množično prehajajo cesto. Ob tem ljubitelji živali pozivajo in prosijo vas, ki jim ni vseeno kaj se dogaja z nedolžnimi živimi bitji, da se jim pridružite pri plemeniti akciji prenašanja dvoživk čez cesto. Po znanih podatkih bi na našem območju nujno potrebovali prostovoljce na lokacijah Črešnjevci, Lutverci, Rankovci, Petanjci, Rihtarovci..., kjer je v prejšnjih sezonah ogromno dvoživk bilo povoženih. Prav tako aktivisti reševanja dvoživk prosijo vse državljane, ki poznajo še več mest, kjer na voziščih končajo množice dvoživk, da nemudoma sporočijo organizatorjem akcij reševanja - prenašanja žabic čez cesto.

Torej, če bi žabicam želeli pomagati pri varnem prehodu čez ceste, ali samo opozoriti na množično prečkanje dvoživk čez prometnice, se lahko obrnete na Darka Lorenčiča (041 642 128), ob Blaguškem jezeru ali Gregorja Domanjka (031 340 399), v Podgradu pri Gornji Radgoni in Lutvercih. Akciji prenašanja dvoživk čez ceste potekata sicer tudi na Goričkem ob Ledavskem jezeru (kontakt Kristjan Malačič, JZ Krajinski park Goričko, 041 670 956) in v Borecih pri Ljutomeru (Vesna Kitthiya, 031 328 399). Sicer pa, da ne bo pomot ali napačnega razumevanja problematike povozov dvoživk na cestah. Za varnejše prehode divjih živali (kot so dvoživke) čez državne ceste niso odgovorni prostovoljci, ampak slovenska država oziroma Direkcija RS za ceste. Zato aktivisti pričakujejo, da bo Direkcija aktivno in čim prej začela z ukrepi za odpravljanje povozov dvoživk na prej omenjenih državnih cestah.

"Dvoživke, med njimi je največ navadnih krastač, sekulj in rosnic, bodo v toplejših in bolj vlažnih nočeh začele ali so že začele svojo pot do mokrišč, jezer, mlak, nekdanjih gramoznic, kjer se bodo parile in odložile jajčeca. Na svoji poti bodo prečkale ceste. Z namenom, da preprečimo ali vsaj zmanjšamo množične povoze dvoživk na državni cesti v Brezju, smo prostovoljci, povečini združeni v KD za zaščito naravne in kulturne dediščine Sv. Jurij ob Ščavnici, in Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS), prvi marčevski vikend, ob Blaguškem jezeru namestili 900 metrov varovalnih ograj za dvoživke. Ob prvi deževni noči bomo vse žabice, ki so prispele do ograje pobrali in jih prenesli na drugo stran ceste. In tako skoraj vsako noč za tem, ob ugodnih vremenskih razmerah, dokler se selitev do mrestišč ne konča", pravi Gregor Domanjko iz DOPPS, ki dodaja, da so podobne varovalne ograje, kot pri Blagušu, v preteklih dneh, skupaj z zaposlenimi na Zavoda RS za varstvo narave namestili ob državnih cestah v Podgradu in Lutvercih.



Več v Narava