Barbara Petovar iz Gornje Radgone prejemnica štipendije »Za ženske v znanosti« 2019

Barbara Petovar iz Gornje Radgone opravlja študijo in razvija nove metode za analizo težkih kovin v sledovih

Prlekija-on.net, sobota, 9. marec 2019 ob 10:022
Barbara Petovar, foto: mizs.gov.si

Barbara Petovar, foto: mizs.gov.si

Na mednarodni dan žensk, 8. marca, je v Atriju ZRC SAZU v Ljubljani potekala slavnostna podelitev štipendij »Za ženske v znanosti« 2019. Štipendije v višini 5.000 EUR od leta 2006 vsako leto podeljujeta Slovenska nacionalna komisija za UNESCO in L´OREAL Slovenija. Letošnje prejemnice štipendij so farmacevtka Janja Mirtič iz Vrbovca pri Trebnjem, analizna kemičarka Barbara Petovar iz Gornje Radgone in biologinja Katja Uršič. iz Tolmina.

Minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo je v pozdravnem nagovoru poudaril, da ni prav, da ima nekdo samo zato, ker se rodi drugega spola, manj možnosti v znanosti ali izobraževanju. Kot je poudaril, je med diplomanti sicer več žensk, a jih nato manj postane rednih profesoric. Manj je tudi voditeljic raziskovalnih skupin in inovatork v primerjavi z moškimi. "Želim si več rednih profesoric, več vodij raziskovalnih skupin in da bi same vodile največje evropske projekte ter bile drugim ženskam raziskovalkam vzornice."

Barbara Petovar opravlja študijo in razvija nove metode za analizo težkih kovin v sledovih. Zaradi vse bolj razvite industrije, prometa in vse več odpadkov se v okolju kopičijo različne težke kovine. Te se postopoma nalagajo v vseh organizmih, med drugim pa škodijo tudi človeku. Barbara tako v okviru doktorskega študija na Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru ocenjuje že razvite metode za analizo težkih kovin v sledovih in razvija nove senzorje, pripravljene s kombinacijo bizmuta in antimona. Ti so poceni, enostavni in hitra metoda za analizo. Hkrati pripravlja tudi nov senzor za detekcijo vodikovega peroksida.

Nacionalne štipendije so namenjene raziskovalnim projektom znanstvenic naravoslovnih znanosti, biotehnike in medicine, ki ne vključujejo testiranj na živalih, v okviru znanstvenih in raziskovalnih institucij v Sloveniji. Program v Sloveniji deluje od leta 2006 in je del širšega L'Oréal-UNESCO partnerstva »For Women in Science«, ki že več kot 20 let nagrajuje znanstveno odličnost žensk po celem svetu. Poleg nacionalnih programov v 117 državah vsako leto podelijo tudi 15 mednarodnih štipendij za mlade raziskovalke ter pet mednarodnih nagrad za že uveljavljene znanstvenice z izjemnimi dosežki v znanosti.

Življenjepis Barbare Petovar

Barbara Petovar je iz Gornje Radgone. Leta 2013 je na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru diplomirala iz kemije, na isti instituciji je Leta 2016 uspešno zaključila tudi magistrski študij kemije. V času študija se je udeležila mednarodne poletne šole Measurement Science in Chemistry na Poljskem, izkušnje pa si je nabirala tudi z delom v kemijskem Laboratoriju podjetja Radenska in Kmetijsko-gozdarskega zavoda Murska Sobota ter kot tutorka študentom za predmeta Splošna in anorganska kemija ter Kemično računanje. Sodelovala je tudi pri številnih raziskovalnih projektih, kot so IQ - DOM, Elektrokemijske analize aluminijevih zlitin, Optimizacija napovednih modelov tveganja za kompleksne bolezni na osnovi genetske analize in drugi. Po zaposlitvi kot asistentka v laboratoriju za analizno kemijo in industrijsko analizo na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru se je ob delu vpisala na doktorski študij Kemija in kemijska tehnika, smer Kemija, ki se izvaja na isti instituciji. Poleg razvoja in študija delovanja novih metod za analizo težkih kovin v sledovih, na kar se osredotoča njena doktorska disertacija, izvaja pedagoško delo in je mentorica dijakom pri raziskovalnih nalogah ter somentorica študentom pri diplomskih in magistrskih delih. Njene znanstvene članke lahko zasledite v revijah kot so Analytica chimica acta, Electroanalysis, Current analytical chemistry in Journal of the Electrochemical Society.

Doktorska disertacija

  • Tema: Modificirane elektrode iz steklastega ogljika za analizo težkih kovin v sledovih
  • Institucija, na kateri poteka doktorski študij: Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo, Univerza v Mariboru
  • Namen doktorske disertacije in njena praktična vrednost: Zaradi vse bolj razvite industrije, prometa in vse več odpadkov se v okolju kopičijo različne težke kovine, ki se postopoma nalagajo v vseh organizmih, med drugim pa škodijo tudi človeku. Tako je nujen neprestani monitoring teh kovin. Zasnovane so že bile metode oziroma senzorji, ki za monitoring okolja uporabljajo elektrode iz steklastega ogljika, modificirane z bizmutovo ali antimonovo prevleko. Namen doktorske naloge pa je študij delovanja razvitih senzorjev pri analizi težkih kovin v sledovih z metodo elektrokemijske impedančne spektroskopije. Hkrati je namen doktorskega dela tudi zasnova in validacija novih senzorjev, pripravljenih s kombinacijo bizmuta in antimona ter posledično razvoj novih, poceni, enostavnih in hitrih metod za analizo težkih kovin v sledovih. Pripravljene elektrode niso toksične za okolje in človeka, uporabne so v kombinaciji z elektrokemijsko tehniko, pri kateri je čas analize kratek (3 minute), hkrati ni visokih stroškov. Gre za zelo zanesljive tehnike z nizkim mejami zaznavnosti in določljivosti. Potenciostat, naprava za analizo, pa je mobilen. Namen doktorske naloge je na koncu tudi nov način priprave senzorja za detekcijo vodikovega peroksida brez uporabe encimov, ki je lahko uporaben v medicinskih in okoljskih monitoringih. Gre za prvo tovrstno pripravo neencimskega senzorja na substratu iste elektrode kot so bili zasnovani senzorji za detekcijo težkih kovin.
  • Mentor: doc. dr. Matjaž Finšgar, Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo, Univerza v Mariboru


Več v Kultura in izobraževanje