Deset uspešnih in plodnih let Sekcije za ohranjanje kulturne dediščine DU Ljutomer

Jubilej so proslavile z odprtjem razstave ročnih del in kulinarike

Branko Košti, sobota, 9. marec 2019 ob 15:07
10 let Sekcije za ohranjanje kulturne dediščine DU Ljutomer

10 let Sekcije za ohranjanje kulturne dediščine DU Ljutomer

Deset let uspešnega in plodnega delovanja so članice Sekcije za ohranjanje kulturne dediščine, ki deluje v sklopu Društva upokojencev Ljutomer, obeležile z odprtjem razstave ročnih del in kulinarike v galeriji Anteja Trstenjaka v Ljutomeru.

Da je njihovo kvalitetno, vztrajno in neutrudno delo v preteklih desetih letih še kako prepoznavno, ne samo v domačem okolju, temveč tudi v širšem slovenskem prostoru, so dokazali številni obiskovalci, ki so se v četrtek, 7. marca, pridružili njihovemu praznovanju. Pri njihovem poslanstvu je ves čas njihov sopotnik Splošna knjižnica Ljutomer, katere predstavnika, strokovni delavec Srečko Pavličič in direktorica Vesna Laissani, sta na otvoritvi jubilejne razstave, prva nagovorila jubilantke in obiskovalce.

Za deset let uspešnega delovanja, za ves čas in trud, za številne ideje in bogato ustvarjalnost, je jubilantkam čestitala predsednica DU Ljutomer Slavica Sunčič. »S svojimi aktivnostmi ste si ustvarile svoj prostor in svojo veljavo. Vsako idejo – tudi drzno idejo, katerih pobudnica je bila vodja sekcije Danica Makoter, ste uspele skupaj uresničiti. Ustanoviti skupino je veliko, vendar še je veliko več to skupino ohranjati in ji vedno dodajati nove, izvirne aktivnosti. S svojimi ročnimi deli tako ohranjate našo kulturno dediščino, ki je izjemno zanimiva in bogata«, je povedala predsednica.

V sekciji deluje petnajst članic

Sekcijo, katero vodi, je predstavila Danica Makoter. Tako smo lahko izvedeli, da v sekciji deluje petnajst članic, starih od šestdeset do osemdeset in tudi več let, njihova osnovna dejavnost pa je ohranjanje in negovanje kulturne dediščine na področju ročnih del in kulinarike. »Obvladujemo različne zvrsti ročnega dela: pletenje, vezenje, kvačkanje, vezenje s križci, razne rešeljeje, priložnostne okraske, cvetlice iz barvnih nogavic in krep papirja, izdelujemo šale, rute, copate, nogavice, rokavice, nakit, iz ličja pa pletemo cekarje«. Svoje izdelke so predstavile na tridesetih samostojnih razstavah v lokalnem okolju, pa tudi v Murski Soboti, Mariboru, Radencih, Velenju, v Ljubljani na Gospodarskem razstavišču in BTC. Svoja ročna dela, kulinariko in zelišča so dvakrat predstavile v TV oddaji Dobro jutro, prvič v Ljutomeru in drugič na zaključni prireditvi v Arboretumu Volčji potok, v OŠ Cezanjevci in v Babincih so organizirale delavnice o zeliščih. Za svoje delo so bile v preteklem letu nagrajene s Priznanjem Zveze društev upokojencev Slovenije in skromno denarno nagrado.

Trije večji projekti

V nadaljevanju je predstavila tri najpomembnejše projekte v njihovem desetletnem delovanju:

Zbrale so dvaintrideset vaških grbov, jih izvezle, uokvirile in jih podarile Splošni knjižnici Ljutomer.

Izdelale so petnajst tipank – knjig za slepe in slabovidne, z naslovom JABOLKO. Knjige so natisnile, prevedle v brailovo pisavo, jih nekaj podarile knjižnicam, eno so ob obisku pri njem izročile predsedniku RS Borutu Pahorju, ob obisku ruskega predsednika Putina pa dve podarili ruskemu veleposlaništvu in sta bili prevedeni v ruski jezik.

V letu 2018 so mešale, kuhale in uživale. MEŠAM, KUHAM IN UŽIVAM je namreč naslov njihove, lani izdane knjige, v kateri je zbranih preko sto petdeset receptov za naše stare, preproste, avtohtone jedi, knjigo pa priporočajo predvsem mladim kuharicam.

Ob desetletnici so pohvale in čestitke članicam sekcije in njihovi vodji Danici Makoter, izrekli tudi predsednik rokodelskih delavnic pri ZDUS Branko Suhadolnik, predsednica Pokrajinske zveze DU Pomurja Vijola Bertalanič in podpredsednik DU Ljutomer Ciril Magdič, ki jim je tudi izročil priznanje društva za desetletno delovanje.

Za glasbeni del prireditve so poskrbele pevke ženskega pevskega zbora in tamburaška skupina Bisernica, tudi sekciji DU Ljutomer.

Razstava ročnih del in kulinarike v Galeriji A. Trstenjaka bo odprta do 17. marca, ogledate si jo lahko med 9. in 12. uro, po njej vas bo popeljala katera od članic sekcije.



Več v Kultura in izobraževanje