Z romantično komedijo Rože za Tončko obeležili 8. marec

Ob dnevu žena Velikonedeljski gledališčniki gostovali v Gornji Radgoni

Prlekija-on.net, nedelja, 10. marec 2019 ob 09:28
Komedija Rože za Tončko

Komedija Rože za Tončko

Velika dvorana Doma kulture v Gornji Radgoni je bila kar dobro napolnjena ob praznovanju letošnjega mednarodnega praznika žensk. V organizaciji Zavoda za kulturo, promocijo in turizem Kultprotur Gornja Radgona, so se namreč v mesto penine in sejmov vrnili stari znanci, gledališčniki iz KD Simon Gregorčič Velika Nedelja. Zato so na svoje prišli tudi vsi ljubitelji dobrih komedij, saj so se jim velikonedeljski gledališčniki predstavili z enkratno romantično komedijo "Rože za Tončko". V skoraj dvourni predstavi so se obiskovalci dodobra nasmejali zapleteni zgodbi, katero je odlično odigralo več kot 30 ljubiteljskih prleških gledališčnikov oz. komedijantov. Premiero omenjene komedije so izvedli konec decembra lani v domači Veliki Nedelji, od takrat pa polnijo dvorane tudi v drugih krajih.

Zgodba govori o Tončki, preprosti ženski srednjih let, ki je pred 14 leti izgubila moža in hčerko. Skozi življenje jo vodi upanje, da se bodo nekega dne spet srečali. Kot najeta čistilka pride čistit v pisarno borze dela, ki se nahaja v zakotni ulici večjega mesta. Pepca, ki je vodja te pisarne, je ne mara in ima do nje zaničevalen odnos. Toda Tončka se ne da in se ji postavi po robu. Njune številne, na videz konfliktne situacije, so zabavne in polne humorja. Na ulici je veliko revežev in klošarjev, ki tu čez dan pojejo ter igrajo. Ivan, ki je eden od klošarjev, si je prenočišče na skrivaj uredil kar v pisarni borze, kamor po zaprtju pisarn prihaja skozi skriti prehod. Zgodba se zaplete, ko ga v pisarni slučajno zaloti mlada Polonca, ki je kot nezaposlena medicinska sestra prišla iskat službo. Ivan se ji izdaja za Pepco in z njo opravi postopek. Med postopkom v pisarno pride še Tončka, ki pa v njem prepozna pogrešanega moža.

Ivan pobegne, Tončki pa ostane vprašanje: »Je Pepca Ivan ali je Ivan Pepca?« Dogodki, ki sledijo, so izjemno zabavni, polni smeha in preobratov. Je Tončka torej našla pogrešanega moža? Bo morda našla tudi pogrešano hčerko? Bo družina po 14-ih letih spet skupaj? Na koncu je razplet nekoliko nepričakovan, saj je dejansko šlo za Tončkinega Ivana, ki je sedem let bil v srbskem zaporu, nato pa je uprizoril svojo smrt in pobegnil v Slovenijo, kjer je nato po dodatnih sedmih letih le našel svojo ženo in hčerko, ki so jo "ugrabili" že ob rojstvu in je živela pri krušnih starših... Poleg napete zgodbe so gledalci v komediji Rože za Tončko, bili deležni obilo zabave, komičnih situacij, zdravega smeha ter igranja in petja v živo. Skupaj z glavno junakinjo Tončko so nasmejani gledalci, podoživeli njeno nenavadno ljubezensko zgodbo ob kateri so se mnogi tudi raznežili in mogoče pustili kakšno solzo... Avtor besedila in režiser komedije je Tonček Žumbar.

126 let društva in 91 let dramske sekcije

Sicer pa je Kulturno društvo Simon Gregorčič Velika Nedelja bilo ustanovljeno davnega 4. marca 1893 kot Katoliško, slovensko bralno društvo »Mir« Velika Nedelja. V okviru društva so 28. oktobra 1928 ustanovili Dramatični odsek, ki je vse od ustanovitve do danes nosilec aktivnosti celotnega društva. Letos, natanko v teh marčevskih dneh so torej obeležili 126-letnico društva, oktobra pa bodo obeležili 91-letnico dramske sekcije. V času delovanja so velikonedeljski gledališčniki bili deležni številnih uspehov, med drugim pa so leta 2006 v okviru JSKD na srečanju ljubiteljskih gledališč Slovenije s komedijo Trije vaški svetniki, osvojili prvo mesto v Sloveniji in prejeli Matička za najboljšo predstavo v celoti. Leta 2011 je društvo od Ministrstva za kulturo dobilo Status društva, ki deluje v javnem interesu, ki ga imajo še danes.

Od leta 1997 se ukvarjajo z igrami na prostem, kamor so postavili že 24 gledaliških predstav, ki so v tem času doživele že 265 ponovitev in jih je videlo 112 tisoč gledalcev. V društvu so, poleg dramske sekcije, trenutno aktivne še tri in sicer: Tamburaška skupina Pika Poka, Ljudski pevci in godci ter ženska vokalna skupina Tise... Aktualni predsednik KD Simon Gregorčič Velika Nedelja je Anton (Tonček) Žumbar.



Več v Kultura in izobraževanje