Regijska prireditev ob slovenskem tednu boja proti raku na Razkrižju lepo uspela

Na videz enostavna in preprosta prireditev, a vendarle v marsičem zahtevna, ki pa je imela za svoj cilj k sodelovanju privabiti vse generacije, od najmlajših do najstarejših

Prlekija-on.net, torek, 12. marec 2019 ob 16:22
Regijska prireditev ob slovenskem Tednu boja proti raku

Regijska prireditev ob slovenskem Tednu boja proti raku

Pomursko društvo za boj proti raku, Območno združenje RKS Murska Sobota in Občina Razkrižje, so v okviru projekta Zdrav način življenja za vse, organizirali Regijsko prireditev ob slovenskem Tednu boja proti raku. Na videz enostavna in preprosta prireditev, a vendarle v marsičem zahtevna, ki pa je imela za svoj cilj k sodelovanju privabiti vse generacije, od najmlajših do najstarejših. Prireditev je bila namenjena izključno osveščanju prebivalstva, da ne bi samo ob Tednu boja proti raku razmišljali o tem, kaj zase lahko storimo sami, ampak da bi to, kar so promovirali na tej prireditvi, postal naš vsakdanji življenjski slog.

Poleg predsednika Državnega zbora Republike Slovenije, mag. Dejana Židana, prim. mag. Branislave Belović, ki je predsednica Pomurskega društva za boj proti raku in predsednica RKS Območno združenje MS, župana Občine Razkrižje Stanka Ivanušiča, ki je ambasador Evropskega kodeksa proti raku, župana sosednje hrvaške Občine Štrigova Stanislava Rebernika in lokalnega zdravnika dr. Davorina Kolarića, se je prireditve udeležil tudi starosta slovenskega zdravstva, dr. Božidar Voljč, človek, ki je bil edini v samostojni Sloveniji Minister za zdravje v kar dveh vladah, prvi in drugi. Od leta 2017, je častni občan Občine Razkrižje. Zbrani so se uvodoma razgibali ob vadbi pod vodstvom višje fizioterapevtke Metke Vlaj. Poleg nordijske hoje, ki jo je vodila Mojca Makovec Haložan, predstavnica Centra za nordijsko hojo pri CZR MS in klasične hoje, so tekli po skupinah na različne razdalje.

Predstavljali so se domači ponudniki zdrave hrane in proizvodov: Zeliščarstvo Tivadar, čebelar Leonard Vozlič, Oljarna Gibina, Kmetija Žižek, Kmetija Fortner, Kmetija Čarička, Župnijska Karitas Razkrižje, Turistično narodopisno društvo Razkrižje,... Policijska postaja Ljutomer se je predstavila s svojo opremo ter aktivnostmi s poudarkom na preventivni akciji Alkohol ubija, največkrat nedolžne. Na prireditvi so imeli kviz z vprašanji povezanimi z zdravim načinom življenja, sodelujoči pa so za nagrado prejeli praktične nagrade, ki promovirajo zdravje. Na koncu so si ogledali prikaz ljudskih običajev, šeg, navad in verovanj, povezanih z Ivanovim izvirom.

Razšli so se z dogovorom, da takšno druženje organizirajo tudi v prihodnjem letu.

V sklopu projekta Zdrav način življenja za vse bodo v Občini Razkrižje spomladi, predvidoma  aprila do junija, izvajali brezplačno usposabljanje za nordijsko hojo. Nordijska hoja je oblika telesne aktivnosti, kjer pri običajni hoji aktivno uporabljamo tudi par posebej oblikovanih palic. Pri tem se ohranijo vse značilnosti naravne, biomehanske in pravilne hoje ter ustrezna telesna drža. Primerna je za vse starostne skupine, ker je varna, naravna, dinamična in učinkovita telesna aktivnost. S tehnično pravilno uporabo palic pri hoji in nagibanju naprej vključujemo mišice zgornjega dela telesa. Splošni cilj nordijske hoje je dobro telesno in duševno počutje posameznika in primeren za bolj zdrav način življenja za vse.

Za usposabljanja zbirajo predhodne prijave v upravi občine na telefonski številki 02 584 99 12 ali 041 878 448, ali na elektronski naslov obcinarazkrizje@siol.net.



Več v Kultura in izobraževanje