Performans: Kaj je kuga današnjega časa?

V Kulturnem domu Ljutomer se je v izvedbi ljutomerskih gimnazijcev odvil pravi spektakel utripajoče glasbe, kostumov in dramatične igre

Meta Štuhec, četrtek, 14. marec 2019 ob 21:341
Maska rdeče smrti

Maska rdeče smrti

Kaj je kuga današnjega časa? Kaj razkraja, ubija in uničuje tudi današnjo družbo? Je že prepozno ali še imamo čas za spremembo?

To so bila vprašanja, ki so si jih dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer postavljali ob pripravah umetniškega performansa.

V četrtek, 14. marca, se je v Kulturnem domu Ljutomer v izvedbi ljutomerskih gimnazijcev odvil pravi spektakel utripajoče glasbe, kostumov in dramatične igre.

V ustvarjalnem večeru z naslovom Maska rdeče smrti, ki predstavlja aktualizacijo po knjižni predlogi Edgarja Allana Poeja, so se na odru zvrstili karakterno upodobljeni liki s simboličnimi kostumi. Plehkost modernega človeka so dijaki zajeli v ročno narejene obleke iz cigaret in kavnih ovitkov, z odvisnostjo od telefona in prevzetnega govora. Poudarili so strahotne razsežnosti v izgubi medosebnega stika, nepremišljenega potrošništva in izkoriščanja malega človeka. Oder je kar pokal od nadarjenosti in talenta, občutiti je bilo svežino, ki so jo s svojimi nastopi vnesli mladi.

Dijaki in dijakinje so pod mentorstvom profesoric Tanje Trajbarič Lopert in Irene Štuhec inovativno odkrivali nove smeri v umetnosti, predstavili lastne poglede na svet ter kreativno iskali odgovore na vprašanja egoizma in pomanjkanja "pravih" vrednot današnjega časa in človeka. Opozorili so na težave, ki pestijo družbo 21. stoletja in navsezadnje prišli do spoznanja, da smo si pod kožo vsi enaki.

"Morda je pet pred dvanajsto, tik pred zdajci, ko bo prepozno, a če si prisluhnemo, prisluhnemo tudi drugim, odpremo oči in ponudimo roko, nam skupaj lahko uspe, lahko postanemo drug drugemu predvsem to, kar bi v bistvu naj bili; človek človeku človek," so dodali nastopajoči in predstavo strnili v celoto, ki je osuplo občinstvo povabilo k razmisleku.

Foto: Ludvik Rogan (naslovna) in Timotej Pukšič (ostale)



Več v Kultura in izobraževanje