Vinska kraljica z najboljšo salamo na »Viteški salamiadi«

Na zanimivem druženju vinskih vitezov so petič ocenjevali domače salame

Prlekija-on.net, sreda, 20. marec 2019 ob 08:44
5. Viteška salamiada

5. Viteška salamiada

Da slovenski vinski vitezi res niso od muh, oziroma ne opravljajo samo poslanstva promocije vin, njenega kulturnega pitja, izbire pravega vina k posameznim jedem ter rezi vinske trte in trgatve, še posebej potrjujejo v teh pomladnih dneh. In medtem, ko so praktično vsakodnevno, ali pa vsaj ob koncih tedna prisotni na takšnih in drugačnih vinogradniških prireditvah s priložnostnim rezom trt ter sodelujejo pri ocenjevanjih vin, letnika 2018, pomagajo tudi pri promociji vin in izobraževanju vinogradnikov in vinarjev. Ob tem pripadniki Pomurskega omizja Slovenskega reda vitezov vina, med sabo merijo tudi, kdo ima boljšo salamo.

V Anini kleti na Aženskem Vrhu pri Gornji Radgoni je namreč ob praznovanju Jožefovega, potekal nadvse zanimiv dogodek, kjer se je znova potrdilo, da vinski vitezi ne skrbijo zgolj za promocijo dobrih vin, kulturo pitja vina in usposabljanje na področju vinarstva, ter jim je blizu tudi kulinarika. Ob vinski kleti svojega konzula Štefana Pavlinjeka, in njegove soproge Irene, so v degustacijskih prostorih, poleg pokušine, predvsem Pavlinjekovih vin, člani Slovenskega viteškega reda - Omizje za Pomurje, izvedli tudi 5. "Viteško salamiado". Kot nam je povedal gostitelj, konzul viteškega omizja za Pomurje Štefan Pavlinjek, je dolžnost vitezov tudi svetovanje o tem, katero vino gre h kateri hrani, že pred petimi leti pa so se odločili še oceniti domače salame, saj v zimskem času na območju, kjer delujejo, veliko ljubiteljskih mesarjev izdeluje te dobrote, in med slednjimi so skoraj vsi člani in članice viteškega reda.

Dvanajst (od 20) članic in članov Pomurskega omizja Slovenskega viteškega reda, je med degustacijo vin, ob domačem kruhu, skupaj z vinsko kraljico Radgonsko-Kapelskih goric, poskusilo in ocenilo 12 domačih salam. In čeprav so vse bile kar kakovostne, so izbrali pet najboljših. Ocenjevali so: okus, prerez - izgled, barvo in teksturo, vonj in zunanji izgled, na koncu pa je v ostri konkurenci največ točk zbrala salama vinske kraljice Katje Klobasa.

Končni vrstni red: 1. Katja Klobasa (Okoslavci) 2. Marjan Klobasa (Sveta Ana v Slovenskih goricah), 3. Štefan in Irena Pavlinjek (Aženski Vrh), 4. Zlatko Borak (Benedikt), 5. Jože Puhan (Bogojina) itd. Pet najboljših je prejelo lepa priznanja in praktične nagrade. Slednje pa so dobili tudi vsi ostali udeleženci, ki so si delili šesto mesto.



Več v Družabno