Ivo Belec je vnukom izdelal velik traktor

Na kmetiji je (pozimi) veliko časa in možnosti za prave mojstre

Prlekija-on.net, torek, 26. marec 2019 ob 19:39
Traktor iz lesa

Traktor iz lesa

Tisti malo starejši se še živo spomnimo, da so nam igrače, ko še nismo zmogli sami prijeti za orodje, izdelovali starši, dedki in babice. Moški so izdelovali »tehnične« predmete, seveda vedno iz lesa, matere pa običajno igrače iz cunj, kor so bile »lilike«, punčke iz cunj, za katere je, seveda ročno šivala tudi oblekice. Z industrializacijo izdelave igrač je ta »domača obrt« izginila. Danes so na voljo otrokom igrače, kaj igrače, prave (pametne) mojstrovine, elektronske tehnike, za mali denar, vse to pa prehitro zastrupi in obnori otroke.

Med izdelovalci igrač je tudi znani 82-letni Radgončan, Ludvik Kremberger, ki že desetletja raje fotografira in piše prispevke za medije, a se spominja, kako je sam svojima otrokoma Metki in Zdravku izdeloval igrače iz lesa, pozneje tudi za dve vnučki Uno in Emmo. Izdelal je lesene tovornjake, dejali so jim »lori«, ki so njegovim naslednikom bili ljubše igrače kot vse druge plastične. A Ludvik ni edini, kajti še danes se najdejo taki, ki se spomnijo izdelave igrač za otroke. Eden teh je Ivo Belec starejši iz Čakove pri Svetem Juriju ob Ščavnici, ki je celo življenje preživel na kmetiji in s tem preživljal družino. In ob nedavnem obisku njegove domačije, smo bili nemalo presenečeni nad veliko igračo, ki jo je Ivo ustvaril za svoje vnuke. Pred novo hišo stoji namreč velik leseni traktor, ki služi kot igrača njegovima vnukoma Žigi in Davidu.

Zakaj se je odločil za izdelavo traktorja nam je povedal: »Sedaj, ko sem 'upokojenec', je moje veliko veselje obdelava lesa. Do sedaj sem vnukom izdeloval hišice in druga lesena igrala. Ker sem videl, da sem jim s tem naredil veliko veselja, sem se lotil izdelave lesenega traktorja. Zanj sem porabil več kot tono lesa in več kot 100 ur dela. Ni mi žal, saj so otroci igralo lepo sprejeli. Ker je na tem igralu potrebno nekaj plezanja, jim služi tudi za razgibavanje. Smo oddaljeni od prometa, zato so otroci ob igri deležni svežega zraka v naravi, kar je tudi pomembno za otrokov razvoj

Foto: Ludvik Kramberger



Več v Zanimivosti