Pod kolesi končal »ponočnjak«, ki ga redko vidimo

Pri poginuli živali naj bi po besedah predstavnika LD Križevci, ki je tudi poskrbel za njeno odstranitev, šlo za brejo samico

Prlekija-on.net, nedelja, 31. marec 2019 ob 18:02
Povoženi jazbec

Povoženi jazbec

Pred dnevni smo lahko ob eni od cest v občini Križevci in sicer na relaciji Noršinci - Lukavci, naleteli na poginuli primerek divjadi, ki je verjetno bila žrtev povoženja. Gre za v naših krajih sicer prisotnega a zelo redko videnega jazbeca, saj iz svoje jazbine odhaja in je aktiven predvsem ponoči.

Jazbec sicer spada med kune, zadržuje pa se povečini v bolj toplih in suhih gozdovih, posebej v preddinarskem svetu. Naseljuje skoraj celotno območje Slovenije, razen nekaterih predelov, kjer se pojavlja bolj redko (npr. Dravsko polje). Kot že omenjeno je aktiven predvsem ponoči, giblje se počasi in oprezno, ima dobro razvit voh in sluh in slab vid. Je vsejed, prehranjuje se predvsem z malimi sesalci, pa tudi mrhovino, žuželkami, polži, koreninami, gomolji, posebna poslastica zanj pa so deževniki. Pozimi se večinoma zadržuje v jazbini, na prosto odide le občasno. Pari se od februarja do maja in skoti od 1 do 5 mladičev. Jazbec ima življenjsko dobo do 15 let, vendar 35% živali ne preživi niti 3. leta.

Pri poginuli živali naj bi po besedah predstavnika LD Križevci, ki je tudi poskrbel za njeno odstranitev, šlo za brejo samico.



Več v Narava