Folklorniki Prlekije peli in plesali

Na Maroltovem območnem srečanju odraslih folklornih skupin se je s spletom plesov in pesmi predstavilo osem skupin

Matic Munda, ponedeljek, 1. april 2019 ob 07:52
Maroltovo srečanje odraslih folklornih skupin

Maroltovo srečanje odraslih folklornih skupin

V soboto, 30. marca, so se v Domu kulture Ljutomer predstavili prleški folklorniki občin Ljutomer, Križevci, Veržej in Razkrižje. Vseh osem nastopajočih skupin je dokazalo, da se prleška kulturna dediščina, predvsem ples in glasba še ohranjata. Strokovni spremljevalec prireditve Saša Kranjc pa je ocenjeval splete skupin.

Zbrane v dvorani je na začetku predstave s spodbudnimi besedami pozdravil podžupan občine Ljutomer Niko Miholič in poudaril, da se bodo v občini še naprej trudili za promocijo ljudskih plesov, ljudskih pesmi, kulinarike in turizma nasploh. Lepo mu je videti, da v skupinah nastopa ogromno mladih, ki prevzemajo to prleško tradicijo in prevzemajo odgovornost za nadaljevanje le-te.

Na reviji so nastopili Starejša folklorna skupina KD Cven (vodja: Mateja Topolinjak), Starejša folklorna skupina KD Slavko Osterc Veržej (vodja: Mateja Žalik Rus/Ivan Kuhar), Folklorna skupina KD Anton Krempl Mala Nedelja (vodja: Marta Zmazek), Folklorna skupina TKD Babinci (vodja: Blaž Djačkaj), Folklorna skupina Kajer KD Kajer Bučečovci (vodja: Sašo Ropoša), Folklorna skupina KUD Razkrižje (vodja: Marko Žižek), Folklorna skupina KD Cven (vodja: David Kavaš), Folklorna skupina Leščeček KD Slavko Osterc Veržej (vodja: Marko Rus). Prireditev sta povezovala Luka Lovrec in Klementina Kosi, pri izvedbi prireditve, ki jo je pripravila JSKD OI Ljutomer pa je pomagalo Kulturno društvo Anton Krempl Mala Nedelja.

Ob koncu prireditve je vodja območne izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Ljutomer, Mira Rebernik Žižek, čestitala vsem nastopajočim ter mentorjem skupin predala zahvale.



Več v Kultura in izobraževanje