Preverite lokacije, kjer bodo v sredo na vas »prežali« policisti z radarjem

V naši okolici bodo hitrost preverjali na cestah v Ivanjkovcih, Pavlovcih, Dornavi, Hrastju-Moti, Spodnji Ščavnici, Trgovišču, Mihovcih, Gorišnici, ...

Prlekija-on.net, torek, 2. april 2019 ob 14:11
Med 6. in 18. uro bo po vsej Sloveniji potekal maraton nadzora hitrosti

Med 6. in 18. uro bo po vsej Sloveniji potekal maraton nadzora hitrosti

V sredo, 3. aprila, bo med 6. in 18. uro po vsej Sloveniji potekal maraton nadzora hitrosti. Preverite, na katerih lokacijah bodo merili hitrost. Vozite previdno, prilagodite hitrost razmeram na cesti in tako ohranite dragocena življenja!

Maraton nadzora hitrosti na 611 lokacijah, sodelovalo bo 214 policistov

Maraton nadzora hitrosti bo izvajalo 214 policistov, v okviru svojega rednega dela pa se bodo v nadzor nad prehitrimi vozniki vključevali tudi drugi policisti. Meritve pa bodo potekale na 611 lokacijah po vsej Sloveniji.

Z maratonom nadzora hitrosti želijo spreminjati vozniške navade

V ponedeljek se je sicer začela 14-dnevna preventivna akcija za umirjanje hitrosti na naših cestah, v okviru katere po vsej Sloveniji poostreno preverjajo, ali vozite prehitro. Svoje aktivnosti bodo policisti še posebej okrepili v sredo, ko bo, tako kot v večini evropskih držav, tudi v Sloveniji potekal maraton nadzora hitrosti. Z njim želijo spodbuditi voznike, da vozijo po predpisih. Maraton nadzora hitrosti bodo v Sloveniji izvedli peto leto zapored in izkušnje iz preteklih let kažejo na to, da policisti na dan nadzora ugotavljajo zelo malo prekoračitev hitrosti, kar je tudi glavni namen akcije. Takrat hitrost prekorači okrog 3,5 % voznikov, medtem ko ob izvajanju rednih kontrol ugotavljajo okrog 8 % prekoračitev.

Ta podatek potrjuje osnovni namen nadzora, ki ni usmerjen v kaznovanje voznikov, temveč v spreminjanje njihovih vozniških navad. Vožnja v skladu s predpisi od voznikov zahteva, da spremljajo prometno signalizacijo in se ravnajo po omejitvah hitrosti, nikakor pa ni namen nadzora, da vozniki v pričakovanju kontrol vozijo nerazumno počasi in s tem ovirajo promet. Od voznikov torej pričakujejo, da poznajo omejitev hitrosti in da jih vseskozi spoštujejo, predvsem pa da takšen vzorec vožnje obdržijo čim dlje po zaključku nadzora. Hkrati si želijo, da bi vozniki tudi spoznali, da za vožnjo v skladu z omejitvami, potrebujejo minimalno več časa, da pridejo na cilj, kot če vozijo hitreje in bolj agresivno, s tem pa tudi bolj nevarno.

Maraton nadzora hitrosti je evropsko usklajen, letos sodeluje že 26 držav

Ideja za maraton nadzora hitrosti se je pred šestimi leti porodila v Nemčiji in je bila po tem, ko so bile k podobnim aktivnostmi povabljene tudi ostale dražve članice TISPOL-a, dobro sprejeta. Letos bo tako maraton nadzora hitrosti istočasno potekal v kar 26 državah.

Lani je v maratonu nadzora hitrosti sodelovalo 23 držav in skupno 14.113 policistov. Meritve so potekale na skupno 12.876 lokacijah, kontroliranih pa je bilo 3.224.397 vozil in zaznanih 257.639 prekrškov.

Za lastno varnost lahko največ naredimo vozniki sami

Da bi bile naše ceste bolj varne, moramo za to poskrbeti predvsem vozniki sami. Dosledno moramo spoštovati cestnoprometne predpise ter ohranjati hitrost v dovoljenih mejah, kot to določajo prometna pravila. Z doslednejšim spoštovanjem omejitev hitrosti in ustrezno prilagoditvijo vožnje tako razmeram na cesti kot tudi lastnim vozniškim izkušnjam in sposobnostim bi lahko obvarovali marsikatero življenje, saj stopnja poškodb narašča sorazmerno s hitrostjo. Zato v policiji znova opozarjajo - vozniki, prilagodite hitrost svoje vožnje veljavnim omejitvam, pa tudi svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam ter razmeram na cesti!

V naši okolici bodo hitrost preverjali na cestah v Ivanjkovcih, Pavlovcih, Dornavi, Hrastju-Moti, Spodnji Ščavnici, Trgovišču, Mihovcih, Gorišnici, ... na cestah Ljutomer - Pavlovci, Ljutomer - Savci - Ptuj, Spuhlja - Ormož, Lendava - Radenci, Gornja Radgona - Radenci - Vučja vas, Podgrad - Trate, Lenart - Gornja Radgona, ... Vse lokacije lahko preverite v spodnjem seznamu.Več v Črna kronika

Motorist je padel, foto: PGD Ljutomer

Motorist se je pri padcu huje poškodoval

ponedeljek, 15. julij 2024 ob 07:44
Prometna nesreča

Motorist padel in se poškodoval

nedelja, 14. julij 2024 ob 22:34