Jurica Ferenčina dobitnik naziva Moj družinski zdravnik

»Moj družinski zdravnik 2019« je Jurica Ferenčina, specialist družinske medicine iz Zdravstvenega doma Ljutomer

Prlekija-on.net, nedelja, 7. april 2019 ob 20:261
Jurica Ferenčina (tretji z leve) s sodelavcema in županjo

Jurica Ferenčina (tretji z leve) s sodelavcema in županjo

Jurica Ferenčina, specialist družinske medicine iz Zdravstvenega doma Ljutomer, je letošnji dobitnik naziva »Moj družinski zdravnik«, ki ga že 23. podeljuje revija Viva. Slavnostne podelitve priznanj, ki je potekala v Lutkovnem gledališču Ljubljana, se je udeležil tudi predsednik vlade Marjan Šarec.

"Naziv podeljujete tistim, ki so se izkazali ne kot bogovi v belem, ne kot tisti, ki lahko odločajo o našem življenju ali smrti, ne kot tisti, ki se jih spomnimo takrat, ko je že dovolj hudo, ampak predvsem kot ljudje. Kajti če zdravnik, podobno kot tudi pri ostalih poklicih, ni na prvem mestu človek, potem je res vse zaman. Nocoj praznujemo praznik človečnosti," je med drugim povedal predsednik vlade in slikovito orisal obisk pri zdravniku in ga zaključil z besedami, da je "v tovrstnih trenutkih najpomembnejše, da so zdravniki ljudje. Pacienti si želijo oziroma želimo dobiti toplo besedo, toplo dlan in da bi dobili tudi človečnost, in to je največ, kar šteje."

"Iskrena hvala vsem, ki dajete vsak dan vse od sebe, da zdravite ljudi, in naj ta prireditev živi še naprej," je sklenil nagovor predsednik vlade.

Izbor Moj zdravnik 2019

Izbor Moj zdravnik 2019, foto: Anže Malovrh, STA

Naziv poklanja vsem svojim kolegom

"Normativ za naše delo je šest ur in pol na dan, a prepričan sem, da noben moj kolega ne dela manj kot osem ur. Sicer mu ne bi uspelo opraviti vsega dela s pacienti, ki jih imamo občutno več, kot bi jih po normativih smeli imeti. Družinska medicina je trenutno v urgentnem stanju in ni videti izhoda, zato razumem in podpiram kolege, ki so se že odločili za tako skrajen ukrep, kot je kolektivni odstop. Svoj naziv moj družinski zdravnik zato posvečam vsem svojim kolegom, garačem, ki delajo prek svojih zmogljivosti," je za revijo Viva med drugim povedal Jurica Ferenčina, dr. med., spec. družinske medicine, kateremu je odločitev za zdravniški poklic bila jasna že v prvem letniku srednje zdravstvene šole in svoje poti vse odtlej, po končani specializaciji iz družinske medicine, sedmih letih delovne dobe v ordinaciji zdravstvenega doma v Ljutomeru in delu na urgenci, in tudi zdaj, sredi doktorske disertacije in morda največje krize družinske medicine pri nas, ni obžaloval.

Izbor Moj zdravnik je prvič potekal leta 1997. Poldrugo desetletje so pacienti izbirali zdravnike na primarni ravni (zdravnika splošne medicine oz. družinskega zdravnika, pediatra in ginekologa), potem se je izbor na veliko željo pacientov razširil tudi na terciarno raven (zdravnike specialiste) in zobozdravnike. Po besedah organizatorja je vsako leto predlaganih več kot 3.500 zdravnikov in zobozdravnikov iz različnih krajev po Sloveniji. Nad akcijo skrbno bdi strokovna komisija, ki jo sestavljajo vrhunski zdravniki in zdravnice.



Več v Kultura in izobraževanje