Čudovita Prlekija - kot jo vidi zmaj

Pogled iz višine že tako lepe kraje naredijo še lepše. To velja tudi za posnetke čudovite Prlekije, kot jo vidijo ptice - oziroma, v tem primeru, zmaj Zmajskega društva KAP Jasa

Prlekija-on.net, torek, 9. april 2019 ob 20:17
Prlekija fotografirana iz zmaja

Prlekija fotografirana iz zmaja

Zmajsko društvo KAP Jasa je združenje vseh, ki jih veseli izdelava in spuščanje zmajev, ki si želijo sodelovati na zmajskih festivalih, ki jih privlači fotografiranje s pomočjo zmajev in so navdušeni nad kulturnimi, umetniškimi, izobraževalnimi in raziskovalnimi dejavnostmi, kjer so zraven zmaji. Člani zmajarskega društva KAP Jasa imajo dostop do zmajarskih veščin in znanj drugih članov, sodelujejo na festivalih, delavnicah in raziskovalnih ekspedicijah, dobivajo e-mesečnik "Zmaj" - in so del svetovne, razigrane, dobrosrčne in široke zmajarske druščine. Pred kratkim so se potepali po Prlekiji, kjer so iz zraka posneli nekaj fotografij naše čudovite pokrajine.

Pogled iz višine že tako lepe kraje naredijo še lepše. To velja tudi za te posnetke čudovite Prlekije, kot jo vidijo ptice - oziroma, v tem primeru, zmaj.

Vsi smo se kot otroci podili po poljih in za seboj vlekli zmaja - ki je potem kot po pravilu končal na najvišjem drevesu. Le redki pa so pomislili, da bi na vrvico pripeli fotoaparat in zmaja uporabili kot brezpilotni snemalnik iz zraka. Pred dvema letoma pa sta Janez Vizjak in Saša Iskrić dobila ravno to idejo - in po nekaj neuspešnih poskusih je njun prvi, posebej za fotografiranje narejen zmaj, posnel prve posnetke iz zraka.

Zmaji za snemanje so precej drugačni od otroških zmajev. Predvsem so mnogo večji, izdelani iz posebej lahkih in čvrstih materialov, in so različnih oblik, vsaka primerna za svojo vrsto in moč vetra, ki v zraku zagotavlja visoko stabilnost. Fotoaparat se na vrvico zmaja pričvrsti s posebnim sistemom škripčevja, imenovanim "picavet", ki daje stabilno vodoravno platformo, zmanjšuje nihanje in ohranja smer.

Prvo slovensko društvo, ki se ukvarja s fotografiranjem s pomočjo zmaja

V času dronov se zdi, da tak starodavni način letenja nima več smisla. A ima zmaj pred droni precej prednosti. Je precej cenejši (sploh če ga sešijete sami!), z lahkoto dvigne kilogram in več opreme, v zraku pa lahko ostane ure in ure - če le piha. Zmaj je ekološki, tih in lep; nekaj posebnega je v njegovem letenju, kar nas privlači in očara.

Janez in Saša sta za popularizacijo zmajev, tega starodavnega, čudovitega in povsem naravnega načina letenja, ustanovila Zmajsko društvo KAP Jasa - prvo slovensko društvo, ki se ukvarja z izdelavo in spuščanjem zmajev ter s fotografiranjem s pomočjo zmaja. Člani društva so zastopali Slovenijo na zmajskih festivalih v Italiji in celo Indiji, njihove zračne fotografije pa so dobile že kar nekaj nagrad. Lepote Slovenije pač nimajo dosti konkurence - še posebej ko jih gledamo izpod oblakov!

Tako je društvo KAP Jasa s svojimi zmaji obiskalo tudi Prlekijo. V primernem vetru so posneli polja v okolici Ljutomera, pa čudovite vinograde v Jezuzalemu, na Kogu in v Lačavesi, takoj čez Muro pa še mrtvico Berek pri Dolnji Bistrici. Nastale so te izjemno očarljive podobe krasne pokrajine, ene najlepših in najbolj raznolikih pri nas.

Prlekija, kot jo vidi zmaj

Navdušili z dvajsetmetrsko Človeško ribico

Poleg zmajev za fotografiranje iz zraka pa društvo KAP Jasa izdeluje tudi drugačne zmaje - zmaje za zabavo, za fasciniranje; velike, pisane in frfotave. V svetu so namreč zmaji velika reč - predvsem v Aziji, pa tudi v nekaterih delih Evrope - in zmajski navdušenci se zbirajo na velikih festivalih, kjer nebo napolni na stotine, na tisoče čudovitih letečih skulptur. S svojimi zmaji, predvsem z orjaško, dvajsetmetrsko Človeško ribico, je društvo KAP Jasa navdušilo zahtevno publiko na enem največjih zmajskih festivalov na svetu - v mestu Ahmedabad v Indiji.

Orjaška človeška ribica se vzpenja v indijsko nebo

Zmaji na festivalu, kot jih vidi zmaj

Spuščanje zmajev je starodavna veščina, primerna za otroke vseh starosti; za meditativne in za razigrane, za spretne in štoraste, za znanstvenike in za inženirje, za vesele in žalostne. Ko se zmaj dvigne v zrak - pa naj ste ga naredili sami, si ga sposodili ali kupili - srce zaigra. Kako je šele lepo, ko se v zrak dvigne na stotine njih!

Vse, ki vas zanimajo lepote našega sveta, posnete z zmajem, vabimo, da obiščete spletno stran Zmajskega društva KAP Jasa, kjer boste našli še več zmajskih fotografij in zgodb o posnetih krajih. Če pa vas veter res zagrabi, vas vabimo, da se včlanite v Zmajsko društvo KAP Jasa - in z zmaji obarvate nebo!



Več v Zanimivosti