Popestrite svoje velikonočne praznike z nekoliko drugačnimi velikonočnimi jedmi

Za vse, ki radi ustvarjate v kuhinji in želite svoje velikonočne jedi še nadgraditi, smo v sodelovanju z Urško Fartelj, ustvarjalko bloga 220 stopinj poševno, pripravili dva zanimiva velikonočna recepta

Prlekija-on.net, nedelja, 14. april 2019 ob 15:19
Krhki rogljički s tramincem in krhki rogljički s tramincem

Krhki rogljički s tramincem in krhki rogljički s tramincem

Dišeča potica, šunka, pirhi, hren in pelin so le nekatere dobrote, ki se znajdejo na naših mizah ob drugem največjem krščanskem in družinskem prazniku, veliki noči, na praznično obloženi mizi pa ne sme manjkati niti kapljica dobrega vina. Velika noč, ki gradi na tradicijah naših babic in prababic, je med najbolj priljubljenimi prazniki v letu.

Nekaj napogostejših tradicij, ki spremljajo velikonočne praznike:

Med najbolj poznanimi in priljubljenimi velikonočnimi tradicijami je barvanje velikonočnih jajc. To je običaj, ki izhaja že iz časov Egipčanov, ki so v jajcih videli simbol življenja in plodnosti. Barvanje jajc danes predstavlja pravo umetnost, lahko jih obarvate v čebulnih olupkih ali rdečem vinu, za čudnovito rumeno barvo pirhov pa lahko uporabite kurkumo. Poleg barvanja jajc poznamo še tehniko praskanja in tehniko z voskom.

Tradicionalna je tudi priprava košare z velikonočnimi dobrotami, ki jih na velikonočno soboto odnesemo na blagoslov v bližnjo cerkev. Pirhi, velikonočna potica in šunka so obvezna sestavina košare, v vinorodnih okoliših pa so nepogrešljiva tudi vina, ki predstavljajo izjemno spremljavo velikonočnim jedem. Šunko in jajca odlično dopolnjuje šipon, ki z visoko kislino poskrbi za hitro prebavo, ob potici pa se prileže slajši traminec polnega telesa in razkošnih not po vrtnici, ličiju in vijolici.

Velikonočni prazniki predstavljajo tudi čas, ki ga preživljamo skupaj z družino in prijatelji. Skupaj pripravljamo velikonočne jedi, v nedeljo se zberemo ob velikonočnem zajtrku, vedno pogosteje pa se na velikonočni ponedeljek, ki je dela prost dan, odpravimo na enodnevni izlet. Čeprav so najpogostejši izleti na slovensko obalo, pa se lahko gneči izognete, če jo mahnete na drug konec Slovenije. Osrčje Ljutomersko-Ormoških goric, kjer se nahajata tudi vinska klet Puklavec Family Wines in Zidanica Malek, predstavlja odličen oddih od vsakodnevnega vrveža.

Malo drugačni velikonočni recepti

Za vse, ki radi ustvarjate v kuhinji in želite svoje velikonočne jedi še nadgraditi, pa smo v sodelovanju z Urško Fartelj, ustvarjalko bloga 220 stopinj poševno, pripravili dva zanimiva velikonočna recepta. Poskusite se lahko v pripravi rižote z domačo klobaso in šiponom, za vse sladkosnede pa smo pripravili recept za krhke rogljičke s tramincem.

Rižota z domačo klobaso in šiponom

Sestavine:
3 dcl šipona (suho)
2 dcl vode
1 skodelica riža (1 skodelica je 2 dcl)
domača klobasa
sol
sveže mlet poper
trdi sir

Navodila:
Klobaso narežemo in jo popečemo. Če je klobasa suha, dodamo malo maščobe, drugače pa je boljše, če se klobase pečejo v lastni maščobi, ker spustijo tako več okusa. Predlagam, da uporabite kakšno dimljeno klobaso, lahko pa porabite tudi ostanke velikonočne šunke.

K popečeni klobasi damo riž in zalijemo z vinom in vodo. Malo solimo, ne preveč, ker sta že klobasa in sir slana, popramo ter pokrito kuhamo približno pol ure, dokler se riž ne skuha. Rižota mora biti sočna, zato, če je riž popil vso tekočino, je še malo dodamo. V kuhano rižoto vmešamo za dobro pest naribanega sira. Premešamo, da se sir stopi in takoj postrežemo.

Krhki rogljički s tramincem

Sestavine:
700 g pšenične moke
2,5 dcl traminca
2,5 dcl olivnega olja
1 pecilni prašek
marmelada za nadev
sladkor za posip

Navodila:
Moko premešamo s pecilnim praškom, dodamo olje in vino in zgnetemo testo, ki ga pustimo počivati pol ure.
testo razdelimo na 6 delov. Vsak del razvaljamo v krog premera cca. 30 cm. Razrežemo na 12 trikotnikov, ki jih na širšem delu obložimo z marmelado in zavijemo v rogljičke. Ob straneh je potrebno testo lepo stisniti, da ne bo marmelada ušla med peko iz rogljička. Pomaga tudi, če imamo gostejšo, domačo marmelado. 

Rogljičke pečemo na 180 stopinj 10-13 minut oz. dokler ne porumenijo. Pečene rogljičke posipamo s sladkorjem v prahu.



Več v Zanimivosti