Ponovno zagorelo v industrijskem kompleksu v Lenartu

Ponovno je zagorelo v industrijskem kompleksu Salomon, kjer je gorelo že v nedeljo. Minister si je ravno v petek še ogledoval pogorišče.

Prlekija-on.net, petek, 19. april 2019 ob 18:48
Požar v Lenartu

Požar v Lenartu

V petek, 19. aprila, ob 17.48, je ponovno zagorelo v industrijskem kompleksu Salomon, kjer je gorelo že v nedeljo. Takrat je ogenj zajel površino približno 600 kvadratnih metrov odpadnega materiala, papirja, plastike in kovinskih delov. Po požaru je inšpektor izdal ustno odločbo o prenehanju obratovanja naprave, prevzem odpadkov je bil zaustavljen dokler zavezanec ne odstrani odpadkov, ki so nastali po požaru in dokler ne uredi nove nadstrešnice za skladiščenje posameznih frakcij po obdelavi odpadkov.

Iz PU Maribor so sporočili, da je policija bila ob 17.47 uri obveščena, da je ponovno prišlo do požara v gospodarski družbi v Lenartu, kjer je gorelo pred kratkim. Policisti so bili napoteni na kraj in so kraj zavarovali. Ko bodo izpolnjeni pogoji za varno delo, bodo opravili ogled s katerim bodo ugotavljali vzrok požara in druge okoliščine. Trenutno na kraju poteka gasilska intervencija. Preiskava prejšnjega požara še ni zaključena.

Po Lenartu se vali gost dim, prebivalci pa poročajo o smradu po plastiki. Požar trenutno gasi okoli 70 gasilcev.

Uprava RS za zaščito in reševanje medtem poroča, da je ponovno zagorel odpadni material, papir, plastika in kovinski deli. Gasilci PGD Lenart, Sveti Jurij, Sveta Trojica, Benedikt, Gočova, Cerkvenjak, Osek, Selce, Sveta Ana in Ptuj so požar pogasili, celotno požarišče prekopali in zalili z vodo ter pregledali okolico. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe.

Požar v Lenartu:
Zagorelo 600 kvadratnih metrov odpadnega materiala
Na Občini opozarjali na nevarnost
Inšpektor izdal ustno odločbo o prenehanju obratovanja naprave

Minister si je ogledal pogorišče

Ravno v petek se je minister za okolje in prostor Simon Zajc sestal z županom Občine Lenart Janezom Krambergerjem in ostalimi predstavniki občine, intervencijskih služb in civilne iniciative ter si ogledal pogorišče Centra za ravnanje odpadkov. Minister se je najprej zahvalil vsem intervencijskim službam, da so uspeli hitro omejiti in pogasiti požar. Ravno zaradi hitre intervencije in ker družba ne predeluje nevarnih odpadkov, ni bilo dodatne obremenitve za okolje. Poudaril je, da ministrstvo redno izvaja nadzor nad tovrstnimi objekti. Tako je letos v mesecu januarju inšpekcija Inšpektorata RS za okolje in prostor opravila poostren nadzor družbe Salomon d. o. o. v Lenartu, ki je tudi registrirano za ravnanje z odpadki, kjer ni ugotovila kršitev okoljevarstvenega dovoljenja (OVD), prav tako ne glede vrste in količine odpadkov.

Sicer pa je inšpektor za okolje in naravo dan po požaru in po zaključku dela kriminalistov v družbi opravil inšpekcijski nadzor. Na podlagi ugotovitev je zavezancu izdal ustno odločbo o prenehanju obratovanja naprave, dokler ne bo zopet izpolnjevala strogih pogojev OVD za obratovanje.

Pomembno se je zavedati, da če se družbe za ravnanje z odpadki držijo zahtevnih in strogih predpisov OVD, so v primeru nesreč, ki jih ni mogoče v celoti preprečiti, tudi posledice za okolje veliko manjše.

Ob tem je minister še poudaril, da bomo morali v državi sami poskrbeti za lastne podatke, da ne pride več do primerov, ko se nam smeti kopičijo. »Do tega imamo tudi moralno obvezo« je izjavil minister. Vsako leto namreč pridelamo okoli 300.000 ton smeti, ki so primerne za sežig. Zato so na ministrstvu tudi že začeli z javno razpravo o tej problematiki, minister pa je pozval občine, da preverijo, ali je v lokalnih skupnostih interes za okoljsko sprejemljivo toplotno obdelavo odpadkov.

Foto: Denis Poštrak, Z. F., D. Š., Sara Vinkovič



Več v Črna kronika