V Moravskem vrhu raste potomka najstarejše žlahtne trte na svetu

Med oba kraka brajde bo v septembru postavljeno tretje Zeleno okno v Občini Ljutomer

Branko Košti, ponedeljek, 22. april 2019 ob 20:39
Posaditev potomke najstarejše trte na svetu

Posaditev potomke najstarejše trte na svetu

Velikonočni ponedeljek so na poseben način preživeli člani Društva vinogradnikov Mala Nedelja. V neposredni bližini sedeža društva v Moravskem vrhu so namreč posadili cepič žametne črnine, potomko najstarejše žlahtne vinske trte na svetu.

Da bi na tem vinorodnem prleškem griču rodila potomka znamenite, več kot štiristo let stare trte z mariborskega Lenta, je bila dolgoletna želja malonedeljskih vinogradnikov. Zato so že pred tremi leti mariborsko občino zaprosili za cepič te trte, v upanju, da jo bodo uspeli dobiti do letošnjega leta, ko društvo praznuje dvajset let delovanja. Vendar v tem niso uspeli, saj je interesentov preveč, zato so prošnjo naslovili na Občino Ptuj, saj na ptujskem grajskem dvorišču od leta 1994, kot simbol povezovanja, raste in rodi druga potomka trte z Lenta. Njihovi prošnji je bilo ugodeno in tako so na praznični ponedeljek z velikim veseljem posadili trto ob pripravljeni novi brajdi.

Najpomembnejše dejanje, sajenje cepiča potomke žametne črnine z mariborskega Lenta, je ob asistenci Vinske kraljice društva Danielle Kosi – Martine X., opravil predsednik Anton Žinko, cepiče modre frankinje, portugalke, zelenega silvanca, radgonske ranine, ranfola in šipona, katere ji bodo na brajdi delale družbo, pa so zasadili podpredsednik DV Mala Nedelja Zvonko Škrget, dolgoletni predsednik in sedaj častni predsednik Danijel Horn, bivša vinska kraljica Martina IX. Daša Horn ter Tomaž Šišernik, kateremu je pripadla čast in dolžnost skrbništva nad posajeno trto. Za veselo razpoloženje in spodbudo pri delu so s svojim petjem skrbeli Fantje okoliških vasi Gomile.

Potomka stare trte je dobila svoj novi dom na mestu, od koder se odpira čudovit razgled na celotne Slovenske gorice in tudi naprej na avstrijsko hribovje. Zato so se vinogradniki skupaj s TD Mala Nedelja – Radoslavci odločili, da bodo jeseni med oba krake brajde, postavili še Zeleno okno, tretje v Občini Ljutomer.



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno