Svetniki zavrnili predlagani dnevni red, zato 4. redne seje ni bilo

Župan Anton Slana na dnevni red ni hotel uvrstiti točke o problematiki izvajanja programa vzdrževanja občinskih cest

Branko Košti, sreda, 24. april 2019 ob 20:09
Seja OS Občine Sv. Jurij ob Ščavnici

Seja OS Občine Sv. Jurij ob Ščavnici

Danes bi morala biti 4. redna seja Občinskega sveta Občine Sv. Jurij ob Ščavnici, katere osrednji točki dnevnega reda bi bili obravnava in sprejem predloga Zaključnega računa proračuna Občine Sveti Jurij ob Ščavnici za leto 2018 in Obravnava in sprejem osnutka Odloka o proračunu Občine Sveti Jurij ob Ščavnici za leto 2019. Zapletlo pa se je že pri določitvi dnevnega reda. Svetnik Ivan Fras je v imenu svetniške skupine šestih svetnikov predlagal, da se na dnevni red dodatno uvrsti točka o problematiki izvajanja vzdrževanja občinskih cest. Kljub grožnji, da bodo člani predlagajoče svetniške skupine, v kolikor točka ne bo uvrščena na dnevni red, zapustili sejo, je župan Anton Slana dal na glasovanje dnevni red brez te točke. Večina svetnikov je glasovala proti predlaganemu dnevnemu redu, zato seje ni bilo.

Fras: Stanje na naših cestah je zelo slabo

Razloge za zahtevo po uvrstitvi problematike vzdrževanja cest na dnevni red seje nam je pojasnil svetnik Ivan Fras: »Naša svetniška skupina je zahtevala dodatno točko na dnevni red z obrazložitvijo, da je stanje na naših cestah zelo slabo, da se redno vzdrževanje občinskih cest ne izvaja, to pa zato, ker ni potrjen letni plan izvajanja te službe, saj župan in občinska uprava koncesionarju nočejo potrditi letnega programa dela, zato koncesionar ne more izvajati redne službe. Dogovorili smo se, da nam predstavnik koncesionarja razloži razmere, kakršne so v resnici, da nam pojasni odnose na relaciji med občinsko upravo, županom in našim koncesionarjem. Na žalost nismo uspeli. Eden od razlogov je tudi ta, da smo na preteklih treh sejah poslušali same slabe stvari glede našega koncesionarja in na nek način tudi od občanov iz naših volilnih enot, ker se ceste ne vzdržujejo in se krivda prenaša tudi na člane občinskega sveta«.

Slana: Gre za nagajanje določenih članov občinskega sveta

Za komentar smo prosili tudi župana Antona Slano, ki je povedal: »Glede na to, da je predlagatelj nosilnih točk dnevnega reda župan, ne more kar nekdo nekoga vabiti za uvodničarja k točki dnevnega reda. Jaz tudi moram imeti pripravljeno za resno razpravo, saj gre za ogromne zneske, zato ni mogoče diskutirati brez dokumentacije. Za ceste se skrbi najmanj tako kot prej, predvsem pa se skrbi za to, da se koncesionarju plača samo tisto, kar je res narejeno. Vodimo dobro kontrolo nad tem, kaj koncesionar počne. Seveda lahko počne tisto, kar je v letnem planu, lahko bi že pobral kole, ki ležijo v obcestnih jarkih in še marsikaj, kar ni bilo urejeno pri spomladanskem čiščenju. Pri tem gre za nagajanje določenih članov občinskega sveta, da se ne sprejme proračun, razlogi za to mi niso znani«. Glede nesprejetja letnega plana vzdrževanja cest župan pove: »Koncesionar ve, kaj mora izvajati, občinska uprava z njim tudi dnevno komunicira, tako da to ni razlog«.

Sejo si lahko ogledate v videu.



Več v Politika