Občina Ljutomer še vedno brez proračuna

Statutarno pravna komisija je podala mnenje, da nov predlog proračuna ni v skladu z zakonodajo in drugimi pravnimi akti občine, zato do glasovanja sploh ni prišlo

Prlekija-on.net, sreda, 24. april 2019 ob 20:504
4. redna seja Občinskega sveta Občine Ljutomer

4. redna seja Občinskega sveta Občine Ljutomer

V sredo, 24. aprila, je v Ljutomeru potekala 4. redna seja Občinskega sveta Občine Ljutomer, kjer je osrednja točka bil nov predlog proračuna občine za leto 2019. Proračun so obravnavali že tretjič. Sejo je zaradi odsotnosti županje Občine Ljutomer, mag. Olge Karba, vodil podžupan Niko Miholič.

Ob predstavitvi novega predloga proračuna se je zapletlo že pri podajanju mnenja prve komisije - statutarno pravne, saj je predsednik komisije Ciril Magdič povedal, da je komisija sprejela mnenje, da proračun ni v skladu z zakonodajo in drugimi pravnimi akti občine. Ob tem je stekla debata, podžupan pa je odredil petnajst minut odmora, da bi komisija spremenila mnenje. Po odmoru je nato Magdič povedal, da so nov predlog temeljito proučili in da je problem v tem, da je v proračunu zapisano, da Občina namenja denar za Zadrugo Ljutomer, ki pa še niti ne obstaja. Miholič je ob tem povedal, da se denar namenja za razpis za razvoj turizma preko ustanovitve zadruge ter dodal, da če je komisija zapisala, da je proračun nezakonit, o tem ne morejo glasovati, zato je ponovno odredil deset minutni odmor, da komisija spremeni dikcijo.

Po odmoru je Magdič povedal, da komisija meni, da je proračun kot pravni akt sprejemljiv, a da so še vedno mnenja, da bi bila dodelitev sredstev nekomu, ki še ne obstaja kot pravni subjekt, sporna. Miholič je nato predsednika statutarno pravne komisije Cirila Magdiča pozval, da na list zapiše to mnenje in se podpiše. Ker se to ni zgodilo, je bila seja prekinjena in preložena na 9. maj.

Niko Miholič nam je po seji v imenu Občine Ljutomer sporočil, da je bila upoštevanih večina vsebinskih predlogov, ki jih je dvanajsterica predlagala 8. aprila z amandmaji. "Vodstvo občine je v vmesnem času opravilo tudi usklajevalna sestanka z Dejanom Karbo in Franjom Karlovčecem. Zato je presenetilo današnje stališče Statutarno pravne komisije, da predlog proračuna ni v skladu z zakonodajo in drugimi pravnimi akti občine. Enako preseneča 13 dodatnih amandmajev, ki so navkljub usklajevanju prispeli 1 uro pred začetkom današnje seje".

Miholič še je zapisal, da je glede na podana stališča pozval predsedujočega omenjene komisije in svetnike, ki so člani komisije, da se ponovno opredelijo, saj odločanje o proračunu, ki ni zakonit, ni dovoljeno, "zato sem v želji, da se postopek sprejemanja proračuna nadaljuje, pozval komisijo, da jasno zavzame pisno stališče v skladu z njihovimi ustnimi pojasnili, da ne gre za nezakonitost. Magdič ni pristal na to, da bi podal pisno stališče, da je predlog zakonit. Preseneča tudi izjava svetnika Tomislava Nemca, ki je ob tem menil, da enako velja ustna beseda, kot pisna izjava".

Ob tem še je zapisal, da si "v Občini Ljutomer prizadevamo za zakonito delovanje vseh organov odločanja, zato je podžupan preložil sejo na 9. 5. 2019 ob 15. uri, saj je nujno, da se to morebitno nezakonitost prouči in prepreči nastop nezakonitega stanja".

Celotno sejo si lahko ogledate v videu.



Več v Politika