V DOSOR-ju krstili mošt v vino

Bogato Martinovo kosilo z zdravico

Filip Matko, četrtek, 11. november 2010 ob 15:50
Krst mošta

Krst mošta

Na Martinovo so se tega praznika v slovenskih vinorodnih krajih spomnili tudi v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci. Ob bogato ponujenem Martinovem kosilu so v sodelovanju z Društvom upokojencev Radenci, ki ima svoje društvene prostore prav v DOSOR-ju, pripravili posebno presenečenje.

Tako so 11. novembra, med kosilom, stanovalke in stanovalce v restavracijskih prostorih obiskali člani skupine Veseljakov Društva upokojencev Radenci, ki so prikazali zanimiv obred krsta mošta v vino.

V skupini Veseljakov so se združili: Marija in Alojz Slavič (nosilec naziva vinskega viteza !) v vlogi katoliškega škofa ter evangeličanske duhovnice, Marija Erveš (predsednica Društva upokojencev Radenci) v vlogi Mošteka, vse pa je na frajtonerici veselo spremljal društveni harmonikaš Stanko Ilješ. Veseljaki so ob svojem prihodu zapeli:
»…je angel gospodov oznanil Martina
in on je zdaj prišel nam mošt je krstit;
čaščena si Martina, še bolj pa Martin,
ko 11. november pride, je v kleti nemir…«

Vse stanovalke in stanovalce DOSOR-ja so ob tem Veseljaki opomnili, da si v naši prelepi Sloveniji že dolgo nismo nalili čistega vina ter se zatorej znašli v recesiji. Tako so pozvali nastopajoči vse prisotne, da prisluhnejo, odprejo oči in napnejo ušesa. Moštek je ob tem takoj priznal vse svoje dosedanje»grehe«, a za naprej obljubil pokorščino ter vse dobro. Da vino ne bo prekleto, je katoliški škof daroval mašo sveto, a evangeličanska duhovnica je darovala božjo službo in s tem obljubila dobro družbo. Odličnemu kosilu je sledila še zdravica, a v pozno popoldne so ob zvokih frajtonerice odmevale znane ter priljubljene ljudske pesmi.


Več v Družabno