Četrt stoletja Občine Sv. Jurij ob Ščavnici

Naziv Častni občan Občine Sv. Jurij je prejel akademski slikar Lojze Veberič

Branko Košti, sobota, 27. april 2019 ob 16:09
25. praznik Občine Sv. Jurij ob Ščavnici

25. praznik Občine Sv. Jurij ob Ščavnici

»Jakob Šešerko, oziroma njegova pesem, katero so zapele Jürjovške ljudske pevke, nas spominja, da živimo v raju. Stari in mladi, že četrt stoletja ponosno živimo v naši skupnosti. Petindvajset let Občine Sv. Jurij ob Ščavnici bomo proslavili z današnjo slovesnostjo, še bolj pa s tesno povezanostjo v prihodnje«, je po odpeti jürjovški himni, povedala moderatorka Katja Peršak Hajdinjak v uvodu slovesnosti ob letošnjem prazniku in pozdravila župana Antona Slano, člane občinskega sveta, slavnostnega govornika Aljošo Kotnjeka, ravnatelja OŠ Marka Kranerja, župnika Boštjana Ošlaja ter številne goste in domačine, prisotne v dvorani.

Župan Anton Slana je v pozdravnem govoru izrazil veselje, da lahko po štirih letih, ob 25-tem občinskem prazniku, ponovno nagovori občane in goste v dvorani. »S petindvajsetimi leti postanemo samostojni, zreli in odgovorni. Sposobni samostojnih, koristnih in odgovornih odločitev zase in za skupnost. Vem, da takšno ravnanje občani in občanke pričakujete tudi od nas, ki ste nam zaupali odgovorno nalogo vodenja naše lokalne skupnosti, tako županu kot članom občinskega sveta«, je povedal župan in se zahvalil prejšnjemu županu in članom občinskega sveta za doprinos k razvoju skupnosti. »Nov sklic pa nagovarjam k odgovornemu ravnanju, da bomo še naprej ustvarjali dobre, sproščene pogoje za bivanje za mlajše in starejše generacije. Vsem, ki s svojim delom, zgledom, prostovoljstvom ali po službeni dolžnosti zagotavljate varno bivalno in ustvarjalno okolje, širite dobro ime, delate prepoznavne, prepričljive stvari, se v svojem imenu in v imenu občinskega sveta, lepo zahvaljujem. Ker samo dobro drevo rodi dober sad«, je dejal župan in ob koncu čestital občankam in občanom ob občinskem prazniku in ob Dnevu upora.

Slavnostni govornik, Aljoša Kotnjek, domačin iz Sovjaka, prejemnik študentskega Plečnikovega priznanja za svoje magistersko delo Sledi kultur kamna in rože v Ravnikarjevem oblikovanju, je v svojem govoru, katerega rdeča nit je bila, da kultura kot rdeča nit že od nekdaj povezuje ljudi, opisal nastanek največjega kulturnega hrama v Sloveniji. Cankarjev dom je povezal s Kulturnim in upravnim središčem v Sv. Juriju, prav tako nagrajenim s Plečnikovim priznanjem: »To je torej zgodba o tem, da kultura združuje in želim si, da bi ob vse prepogostem političnem razdvojevanju bili enotnejši. Tudi v naši občini; to je naša odgovornost«, je dejal mladi arhitekt in ob tem opozoril na pomankljivosti varovanja naravne in kulturne dediščine v Občini, kot primera je navedel zanemarjanje kipov forme vive in neprimerno gospodarjenje z Vilo Mojmir.

Župan Anton Slana in predsednica občinske Komisije za priznanja Slavica Trstenjak, sta podelila letošnja občinska priznanja: tri Plakete Občine Sv. Jurij so prejeli Slavko Kolmanič iz Rožičkega Vrha, Anton Klemenčič iz Stare Gore ter Janez Mir iz Grabonoša. Grb Občine Sv. Jurij, katerega je občina ob 20-letnici delovanja podelila Gasilski zvezi Sv. Jurij, je prevzel predsednik zveze Andrej Vrzel. Častni občan Občine Sv. Jurij ob Ščavnici je postal akademski slikar Lojze Veberič, rojen v Seliščih, kateremu je listino izročila delegacija občine na njegovem domu v Murski Soboti, saj mu zdravstveno stanje ni dopuščalo udeležbe na slovesnosti.

Kulturni program so izvedli otroci iz vrtca Sonček in mladi folklorni plesalci – učenci OŠ Sv. Jurij, slovesnost pa sta z nekaj pesmimi zaključila predstavnika Slovenije na letošnjem evrovizijskem festivalu v Izraelu Zala Kralj in Gašper Šantl, saj Gašper izvira iz Biserjan.

Petkova slovesnost je bila le eden od številnih dogodkov, ki se skozi ves mesec april odvijajo v občini v počastitev praznika. Izvedena so bila številna športna tekmovanja, največji tradicionalni Blaguški tek, razstave in ocenjevanja. Zaključile se bodo v nedeljo, 28. aprila, s tradicionalno parado ob 11. uri v središču kraja, ko bodo podeljana tudi priznanja za dosežene rezultate na športnih tekmovanjih in na ocenjevanjih.

V velikem prireditvenem šotoru ob Gostišču pri Maji na Jamni pa ta konec tedna potekajo zabavno-glasbene prireditve za mlade in malo manj mlade.



Več v Kultura in izobraževanje